Zlínský kraj dá letos na opravy památek přes šest milionů korun

ZLÍN - Více než šest milionů korun hodlá letos rozdělit Zlínský kraj na opravy památek. Agentuře Mediafax to oznámila mluvčí kraje Gabriela Dvorníková.

Rozdělení částky ve výši 3,628 milionu korun, a to na obnovu kulturních památek z Fondu kultury Zlínského kraje, už krajští radní schválili. Kraj tak přispěje k záchraně kulturního bohatství, jehož vlastníkem jsou většinou neziskové organizace, případně soukromé osoby. Další dva a půl milionu korun si rozdělí žadatelé z řad obcí nebo ti, kteří požadují dotace nad 200 tisíc korun. Právě v těchto případech musí návrh krajské rady odsouhlasit i krajské zastupitelstvo. ¨

Celkem tedy bude v letošním roce z Fondu kultury Zlínského kraje uvolněno 6,162 milionu korun, které poslouží například na obnovu kostela ve Střílkách, na opravy střech několika kostelů, na záchranu časem již poškozených kapliček, křížů či božích muk. Také z nich bude renovována dřevěná fara a kostel ve Velkých Karlovicích nebo klasicistní křížová cesta na svatém Hostýně. Pokračovat bude rovněž obnova loveckého zámečku ve Strání, rekonstrukce bývalého fojtství v Topolné pro účely expozice a desítky dalších akcí.

--> --> --> --> -->