Kroměřížští policisté kontrolovali, zda jsou řidiči i jejich děti připoutáni

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížští policisté vyrazili v pondělí kontrolovat řidiče, zda jsou oni i jejich děti v autosedačkách připoutáni. Agentuře Mediafax to uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Jedna hlídka kontrolovala vozidla poblíž Základní školy Kroměříž, U Sýpek, druhá u Základní školy Slovan. Většina řidičů měla vše v pořádku, za což dostali malou odměnu v podobě reflexní nálepky. Děti v autosedačkách, které byly řádně připoutané, odměnili policisté omalovánkami a samolepkami s pásovcem.

Našli se ale i hříšníci. Těm policisté udělili pokuty a zároveň rozdali letáky, ve kterých se dočtou, proč je důležité použít za jízdy pásy. „Asi nejvíce byli zaskočeni v okamžiku, kdy zastavili auto, jehož cestující nebyli za jízdy připoutáni bezpečnostními pásy a navíc vzadu držel muž na klíně asi půlroční miminko,“ podotkla Kyšnerová.

Člověk řádně připoutaný bezpečnostními pásy má podle policistů šestkrát větší šanci na přežití. Airbag se při nehodě může stát pro nepřipoutaného smrtícím nástrojem, plní totiž funkci pouze v kombinaci s bezpečnostními pásy a dítě v náručí při nárazu cestující nikdy neudrží, ale naopak ho rozmačká tíhou svého těla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x