Zlínský medvěd Brumbas se vydal na cestu na zámek Konopiště

ZLÍN - Šestiletý medvědí samec Brumbas se v úterý dopoledne vydal ze Zoo Zlín na několikahodinovou cestu na zámek Konopiště. V tamním expozičním výběhu nahradí letos uhynulého medvěda Kazimíra, který na Konopišti pobýval od roku 1998.

Zámek Konopiště je výjimečný tím, že ve venkovním výběhu nechová klasické medvědy hnědé, ale asijské medvědy ušaté. Ve zlínské zoo nyní zůstane jen jeden zástupce tohoto druhu, a to Brumbasova matka Julishka. Smutno jí podle ošetřovatelů nebude, medvědi jsou totiž spíše samotáři.

Brumbas ale na zámku Konopiště nemusí zůstat napořád. „Je možné, že skončí v nějaké evropské zoo a není vyloučeno ani to, že se po čase vrátí zpět do Zlína. Je to náš první odchov a máme k němu silný citový vztah. Bylo by ale dobré najít mu partnerku,“ konstatoval zoolog Vlastimil Ždárský.

Brumbas má na Zlín i jednu další zajímavou vazbu. „Na svět totiž přišel v době, kdy zlínští hokejisté měli ve svém znaku právě medvěda, a tak se sportovci rozhodli i našeho Brumbase sponzorovat,“ podotkl zoolog Tom Divílek.

Na Konopiště medvěd Brumbas dorazil po 13. hodině. Na zámku se poté ještě chvíli čekalo na jeřáb, který nového obyvatele spustil do výběhu. „Brumbas se hned rozběhl a vypadal velmi štastně i spokojeně. To se za odpoledne nezměnilo, takže bych řekla, že se medvědovi u nás bude líbit,“ řekla za Konopiště Helena Nohejlová.

Dodala, že asi nejtěžší byla na celé operaci vůbec domluva o výměně medvědů. „Museli jsme jit totiž organizovat přes varšavskou plemennou knihu, která chov medvědů koordinuje,“ řekla Nohejlová.

Medvěd ušatý se v zoo živí převážně zeleninou a ovocem, váží 150 až 180 kilogramů a dožívá se věku 35 až 40 let. Ve volné přírodě obývá střední a východní Asii, stoupá vysoko do hor a docela obratně šplhá po stromech. Pro člověka může být velmi nebezpečný. „Medvědi nemají mimiku, a tak se na jejich výrazu nedá rozpoznat, jakou mají zrovna náladu. A to může být pro člověka, který se s tímto zvířetem střetne, velmi zákeřné,“ vysvětlil Divílek

V České republice chovají medvěda ušatého ještě v ostravské zoo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x