Uherskohradišťský Park Rochus bude spásat stádo ovcí

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V Parku Rochus v Uherském Hradišti se už za pár dní objeví stádo ovcí, které bude spásat trávu. Jak agentuře Mediafax sdělil Petr Pavelčík z obecně prospěšné společnosti Park Rochus, zatím třicetihlavé stádo se v budoucnu zřejmě rozroste na více než trojnásobek.

Vlastníkem většiny pozemků je město Uherské Hradiště, které hledalo co nejekologičtější a zároveň nejlevnější způsob, jak rozsáhlou plochu zeleně udržovat. Ukázalo se, že stádo ovcí je nejlepší způsob.

Obecně prospěšná společnost Park Rochus zajistila jednu menší zemědělskou společnost a soukromníka, kteří na pastviny své ovce umístí. „Zatím budeme mít k dispozici asi třicetihlavé stádo, do budoucna bychom ale rádi měli kolem stovky ovcí,“ konstatoval Pavelčík.

Město park kvůli stádu ovcí uzavírat nebude. Ovce budou vždy umístěny na pozemku, který je nutné zkultivovat, zvířata budou chráněna dočasným elektrickým ohradníkem. Hlavní trasy parku tak budou lidem neustále k dispozici.

Sehnat zemědělce, kteří by na pastviny dodali ovce, prý nebylo úplně jednoduché. „Dotace na chov ovcí nejsou nijak závratné a naše společnost bude zemědělcům zřejmě na náklady spojené s ovcemi ještě nějakou částku přispívat. Kolik to bude přesně, zatím nevíme. Ukáže se to až po sezoně,“ dodal Pavelčík.

První ovce uvidí návštěvníci už v sobotu, kdy se v Parku Rochus uskuteční slavnostní Otevírání pastvin Rochus s doprovodným programem.

Lokalita Rochus patří do soustavy významných přírodních území Natura 2000.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x