Vsetínská radnice se rozhodla přitvrdit v boji proti dlužníkům

VSETÍN - Vsetínská radnice se rozhodla ještě více přitvrdit v boji proti neplatičům v městských bytech. Agentuře Mediafax to ve středu sdělila mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová s tím, že kdo bude chtít bydlet, musí začít dluh splácet.

Zastupitelé nově schválili změnu postupu při uzavírání nájemních smluv na pronájem bytů na dobu určitou. Přibližně tři stovky neplatičů dluží na nájemném více než 13 milionů korun. Pohledávky zhruba ve výši desíti milionů korun jsou však nedobytné. Dlužníky jsou totiž lidé bez jakéhokoliv příjmu a bez domova a v městských bytech už nežijí – čelí exekuci. Zbývající dluhy mají však na kontě nájemníci, kteří stále v městských obydlích žijí, a část závazků si přetáhli z minulosti.

„Nájemci budou mít možnost vyrovnat veškeré dluhy ke stávajícímu bytu včetně veškerých nezaplacených poplatků a pokut do konce září. Aby s nimi radnice uzavřela od 1. července smlouvu na dobu určitou, konkrétně na půl roku, musí si do poloviny května zažádat o splátkový kalendář na dluhy z nájemného z předcházejících bytů. Součástí splátek budou i úroky z prodlení,“ přiblížila místostarostka Květoslava Othová (KDU-ČSL).¨

Na úterním zasedání zastupitelstva se objevilo hned 12 žádostí o splátkový kalendář. V některých případech přesahují dřívější dluhy nájemníků 100 tisíc korun. Město se však bude proti navyšování dluhu na nájemném razantněji bránit především půlroční smlouvou. Její součástí bude takzvaný exekutorský zápis. Na základě něj bude moci radnice v případě nesplácení dluhů podat návrh na vyklizení bytu. „Získání souhlasu od soudu trvá v případě podávání žaloby i několik let a dluhy se tím pádem navyšují. Novým opatřením se administrativa výrazně časově zkrátí,“ doplnila Othová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x