Silničáři začali ve Zlínském kraji vysekávat trávu podél silnic

ZLÍN - Po jarním sběru odpadků v příkopech a na silničních pozemcích podél krajských silnic začali silničáři ve Zlínském kraji séct vzrostlou trávu podél silnic. Agentuře Mediafax to ve středu oznámil provozně-technický náměstek ředitelství silnic Zlínského kraje Radek Berecka.

Trávu je nutné odstranit kvůli dostatečnému výhledu řidičů. Práce zajišťují pro Ředitelství silnic Zlínského kraje na území čtyř okresů všechny čtyři organizace správy a údržby silnic.

Vysoká tráva zakrývá směrové sloupky podél silnic i některé dopravní značky a brání řidičům v náležitém rozhledu, zejména v zatáčkách a na křižovatkách. Proto se tráva podél silnic během vegetačního období seče.

„Začínáme už v první polovině května v západní a níže položené části kraje, kde tráva obvykle vyroste rychleji. Postupně se dostáváme až do nejvýše položených míst. Na každé silnici se během roku tráva seče celkem třikrát,“ upřesnil Berecka.

První seč se koná v květnu a červnu, druhá v létě během července a srpna a nakonec se sekačky na silniční pozemky a do příkopů podél silnic vrátí ještě v září a v říjnu.

Někdy se tráva seče i v prodloužených směnách, a to i v brzkých ranních nebo pozdějších odpoledních hodinách. Místa sečení jsou vyznačena přechodným dopravním značením, na sekačkách zpravidla blikají oranžové majáčky. Řidiči by při předjíždění těchto mechanismů měli být velmi opatrní.

Ředitelství silnic Zlínského kraje zajišťuje sečení trávy podél krajských silnic mimo průjezdní úseky obcí. Uvnitř měst a obcí povinnost sečení trávy přechází podle zákona na obce. Na sečení trávy během celého letošního roku má Ředitelství silnic Zlínského kraje vyčleněno ve svém rozpočtu 21 milionů korun.¨

„Před sečením trávy musíme v březnu a v dubnu nejprve vysbírat odpadky. Lidé jich vyhážou podél silnic velké množství. Pracovníci správ a údržeb silnic je musejí sbírat ručně. V celém kraji jsou to stovky pytlů odpadků, které musíme – samozřejmě za poplatek – ukládat na skládky,“ podotkl Berecka. Náklady Ředitelství silnic Zlínského kraje na sběr odpadků po uplynulé zimě činily zhruba jeden milion korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x