Oslav na Velehradě v roce 2013 se možná zúčastní i papež Benedikt XVI.

VELEHRAD - V plném proudu jsou přípravy projektu Velehrad 2013, jehož cílem je uctít význam cyrilometodějské mise. V roce 2013 uplyne 1150 let od této události a projektu se možná osobně zúčastní i papež Benedikt XVI., agentuře Mediafax to řekl Jindřich Ondruš (KDU-ČSL), náměstek zlínského hejtmana.

„Papeže pozval Zlínský kraj i Česká biskupská konference. Existuje možnost, že by papež nepřijel do Česka na státní návštěvu, ale na poutní cestu na Velehrad a k hrobu kardinála Špidlíka,“ upřesnil Ondruš.

Mezi hlavní akce projektu Velehrad 2013 lze zařadit především Mezinárodní konferenci o životě a díle Tomáše kardinála Špidlíka v souvislosti s cyrilometodějskou tradicí. Byl to právě kardinál Špidlík, který se mimo jiné zasadil o to, aby papež Jan Pavel II. prohlásil svaté Cyrila a Metoděje spolupatrony celé Evropy. Mezi další aktivity projektu patří například připravovaný koncert zlínské filharmonie Svatému otci přímo ve Vatikánu a mnoho dalších doprovodných aktivit v oblasti kultury a školství a v oblasti sociální.

V rámci projektu Velehrad 2013 je jako důležitá součást připravován i nový produkt cestovního ruchu.

„Jedná se o mimořádnou příležitost k prezentaci Zlínského kraje. Velehrad je jedním z nejvýznamnějších poutních míst a významná kulturní památka. Celý segment kulturní, poutní a církevní turistiky je zatím opomíjen, přestože zvláště v našem kraji má velký potenciál. Právě rok 2013 je příležitostí, jak udělat ze Zlínského kraje důležitý cíl poutní a kulturní turistiky. Zlínský kraj totiž kromě Velehradu může nabídnout i další poutní místa, jako jsou Svatý Hostýn, Štípa, Provodov nebo Radhošť,“ dodal Ondruš.

--> --> --> --> -->