Požár továrny na recyklaci plastů v Chropyni neměl výrazný vliv na životní prostředí, tvrdí odborník

CHROPYNĚ - Rozbory vzorků odebraných z oblastí postižených požárem v bývalém areálu Technoplast v Chropyni neprokázaly akutní ohrožení na zdraví. Agenturu Mediafax o tom ve čtvrtek informoval vedoucí oddělení ovzduší Zdravotního ústavu v Ostravě Jiří Bílek.

Zdravotní ústav v Ostravě odebral vzorky z ovzduší, půdy, vody a z biologických vzorků jako vajíčka a kravské mléko. „Nenaměřili jsme nic, co by obyvatele Chropyně mělo zneklidňovat. Žádný z výsledků neprokázal akutní ohrožení zdraví,“ řekl Bílek.

Instituce odebrala vzorky v Chropyni hned třikrát, a to 8., 14. a 28. dubna. Při rozboru se odborníci zaměřili na přítomnost dioxinů a polyaromatických uhlovodíků. „Výsledky měření ovzduší z 8. a 28. dubna ukázaly hodnoty, které jsou srovnatelné s Ostravou, Olomoucí nebo Libercem. Vzorek ze 14. dubna zachytil vyšší koncentraci, která odpovídala průmyslové části v Ostravě,“ přiblížil Bílek s tím, že množství škodlivin v ovzduší není sice správné, ale ve srovnání s většími městy je obvyklé.

Podle něj nemůže ovzduší po požáru způsobit akutní nebo chronické problémy.

Výsledky zeminy také neukázaly výrazné výkyvy. „Dioxiny a polyaromatické uhlovodíky v půdě jsou na úrovni průmyslových městských částí. Neznamená to riziko přechodu do zeleniny, která se dá nadále konzumovat,“ uvedl Bílek, který se při vysvětlování výsledků neklidným obyvatelům Chropyně snažil dav uklidnit tím, že by zeleninu i králíka z Chropyně klidně snědl.

Co se týče vody, rozbor Zdravotního ústavu v Ostravě ukázal, že škodliviny se do vody vůbec nedostaly.

Požár továrny zabývající se recyklací technologických odpadů vznikl v pátek 8. dubna okolo jedné hodiny ranní. V té době bylo na noční směně několik zaměstnanců, kteří však stačili před ohněm utéct. S ničivým živlem bojovali čtyři dny hasiči ze 67 jednotek profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů ze čtyř krajů České republiky. Požár se obešel bez ztráty na životech. Při zásahu se zranili dva dobrovolní hasiči. Jeden si poranil koleno a druhý utrpěl zranění v obličeji.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x