ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražilo pečivo

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během uplynulých čtyř týdnů především pečivo, nejvíce zlevnily papriky. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 12. dubnem a 10. květnem 2011 zdražilo 17 z 26 sledovaných potravin, osm jich naopak zlevnilo, cena eidamské cihly se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u pečiva, a to o 20,95 procenta na 46,26 Kč/kg. To je lehce nad celostátním průměrem. Dále zdražily například banány, pomeranče, brambory, chléb, mouka, máslo nebo mléko.

Nejvíce šly s cenou dolů papriky, a to o 13,38 procenta. Kilogram stojí průměrně 69,04 Kč, což je o necelé tři koruny nad celostátním průměrem. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny jogurtů, vajec, rýže, cukru či minerální vody.

Za poslední čtyři týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili bílé pšeničné pečivo, a to o 19,47 procenta na 45,78 Kč za jeden kilogram. Dražší jsou i banány, jablka, pomeranče, mouka, rýže, těstoviny nebo vepřová pečeně. Nejvíce naopak zlevnily papriky, a to o 16,06 procenta na 66,46 Kč za kilogram. Spolu s paprikami snížili čeští obchodníci i cenu brambor, rostlinného másla, vajec, bílých jogurtů či kuchaných kuřat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x