Ve Vsetíně se uskuteční veřejná snídaně ve fair trade stylu

VSETÍN - Vsetín se rozhodl připojit k dalším českým městům a v sobotu uspořádá férovou snídani, centrem fair trade se stane Dolní náměstí. Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Snídani pořádá od 9.30 do 12 hodin pro širokou veřejnost sdružení Líska. „Za místo konání jsme zvolili vsetínské Dolní náměstí, neboť toto místo je oblíbeným místem setkávání a nově i různých trhů a osvětových programů,“ uvedla jedna z organizátorek Michaela Hlinská s tím, že k Lísce se připojí do akce také základní školy Sychrov a Rokytnice, studenti Masarykova gymnázia, Alcedo – středisko volného času Vsetín, Společnost pro komunitní práci Vsetín, Poetická kafetérie, firmy Evro a Avis Vsetín.

Podávat se budou banány, kakao, káva, čaj, džus i sladkosti upečené z fair trade surovin.

Veřejné setkání podpoří i kulturní program. Návštěvníky čeká rozcvička v rytmu Zumby s Míšou Štastnou, neformální divadelní vstup studentů Masarykova gymnázia, hudební doprovod zajistí skupina Comeback. Férovou snídani finančně podpoří i město Vsetín. Záštitu nad ní převezme místostarostka Květoslava Othová (KDU-ČSL). „Město Vsetín fair trade jednoznačně podporuje. Díky své aktivitě má šanci stát se prvním fairtradovým městem v republice,“ připomněla místostarostka.

Snídaňový happening se uskuteční ve stejnou dobu v celé řadě dalších českých měst. Češi se tak připojí k desetitisícům snídajících lidí na celém světě, kteří budou v tento den oslavovat Světový den pro fair trade. Loni se snídaně zúčastnilo v 21 zemích 110 tisíc lidí.

Fair trade je způsob obchodu, jehož cílem je přímá a účinná podpora znevýhodněných pěstitelů a řemeslníků z rozvojových zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Aktivním lidem v rozvojových zemích nabízí možnost uživit se vlastní prací a vymanit ze z chudoby. Pokud si český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky či devastace životního prostředí.

--> --> --> --> -->