V Bystřici pod Hostýnem se uskuteční farmářský jarmark

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - Masarykovo náměstí v Bystřici pod Hostýnem zaplní v sobotu stylové stánky s českými potravinářskými produkty a řemeslnými výrobky. Agentuře Mediafax to sdělil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Bystřice pod Hostýnem se tak připojila k městům, která podlehla současnému trendu prodeje a nakupování regionálních potravin.

„Prvotní myšlenka uspořádat jarmark vznikla z důvodu nedostatku kvalitních a čerstvých potravin v obchodech. Lidé se ptají po výrobcích, které nejsou prosyceny chemickými látkami a chutnají jako za dob našich babiček, kdy se vše vyrábělo z pravých přírodních surovin. Místní potraviny necestují ke spotřebiteli přes půl Evropy, což se také projevuje v opravdové čerstvosti,“ řekla hlavní organizátorka Hana Pecháčková ze Střediska volného času Včelín.

První farmářský jarmark nabídne široký sortiment zboží. Návštěvníci ochutnají domácí pečivo vyrobené dle tradičních receptur, frgály, trdelníky, královskou čokoládu, ovčí a kozí sýry, tvarůžkové dobroty či speciality z pštrosího masa. Zákazníci nakoupí kvalitní maso z ekofarmy, tradiční masné výrobky, domácí kečupy, protlaky, těstoviny, nakládané zelí, okurky, bylinné sirupy, ovocné šťávy, čerstvou zeleninu a další přírodní produkty. Na místě se budou prodávat také ryby.

„Oživení městských center obnovenými tradičními trhy má význam i pro cestovní ruch. Návštěvníci mají možnost přímé komunikace s výrobci, mnohdy získají cenné informace a rady. Regionální výrobci potravin a řemeslných výrobků přispívají k vytvoření atmosféry živého města, které je pro turisty zajímavé a přitažlivé,“ dodala Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

První bystřický farmářský jarmark potrvá od 9 do 12 hodin.

--> --> --> --> -->