Největší moravské lázně v Luhačovicích otevřely žehnáním pramenů turistickou sezonu

LUHAČOVICE - Největší moravské lázně - Luhačovice - zahájily v neděli slavnostním žehnáním svých pramenů hlavní turistickou sezonu. Symbolické otevírání pramenů ve městě rozložili organizátoři do tří dnů, řekl agentuře Mediafax Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Nedělní program začal mší svatou, kněz pak s krojovanou družinou jednotlivé prameny posvětil a odstartoval tím oficiálně novou turistickou sezonu.

Program v Luhačovicích začal už v pátek. Žáci místní základní školy ve spolupráci s Domem dětí a mládeže a Luhačovickým okrašlovacím spolkem Calma uspořádali putování za zajímavými osobnostmi, které se zapsaly do historie města a lázní. Nostalgii starých časů umocnila večerní hra Vincentka Aloiska v podání Divadla ProLiDi z Provodova.

„V duchu starých časů, kdy dámy byly elegantní a pánové šaramantní, se pak odehrála i významná část sobotního programu,“ řekl Urbanovský. Ve městě ožily historické osobnosti a přidala se k nim dávná kola a vozidla. Zájemci si podle Urbanovského mohli během víkendu z Luhačovic odvézt i pěknou fotografickou vzpomínku ze secesního fotoateliéru.

Luhačovice jsou čtvrtými největšími lázněmi v Česku, jejich historie sahá do konce 18. století. Nabízejí 14 silně minerálních pramenů. Díky vysoké nasycenosti volným oxidem uhličitým patří místní minerální vody mezi nejúčinnější v celé Evropě.

Během roku navštěvuje luhačovické léčebné domy zhruba 15 tisíc návštěvníků. Léčebné pobyty pomáhají lidem překonat onemocnění dýchacích cest, poruchy pohybového aparátu, cukrovky a trávicího ústrojí.

K pitné kúře, inhalačním procedurám a minerálním koupelím se používá osm ze čtrnácti pramenů. Nejznámějším z nich je Vincentka, dříve označovaná jako Hlavní pramen, celostátně proslulé jsou i Aloiska, Ottovka a pramen Františka Šťastného.

--> --> --> --> -->