Před zlínským soudem opět stanou Maďaři, kteří nelegálně obchodovali s kovošrotem

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně bude v pondělí opět projednávat případ dvou Maďarů (21 a 35 let), kteří měli nelegálně obchodovat s kovošrotem. Podle obžaloby neodváděli daně a způsobili tak státu mnohamilionové škody.

Oba cizinci nechali na sebe napsat české firmy a byli tak odpovědní za chod společností. Ve skutečnosti ale sehráli jen roli bílých koní a pro hlavní organizátory pouze podepisovali dokumenty a vybírali peníze. Sami za to pobírali odměnu v přepočtu v hodnotě od dvou do čtyř tisíc korun týdně. V Maďarsku nakoupili organizátoři podvodu velké množství kovového odpadu, zejména měď a mosaz, a to bez DPH. Náklad pak převezli do České republiky, konkrétně do jedné výkupny v Kroměříži, kde vše prodali i s DPH. Tu ale neodvedli. Mladší z obžalovaných István Geszler tak připravil stát na daních o více než 14 milionů korun, starší Zoltán János Kemény o více než 25 milionů korun.

„Na účtu firmy, jejímž jednatelem byl István Geszler, byly ještě včas zajištěny nějaké peníze. Z prostředků bylo následnou exekucí příslušného správce daně státu nahrazeno téměř 18 milionů korun,“ doplnila státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová.

Oba mladí Maďaři jsou stíháni vazebně a hrozí jim pět až 10 let vězení. Svého činu už před soudem velmi litovali.

„Je mi to moc líto. Netušil jsem, že se jedná o něco nezákonného, kdybych to tehdy věděl, nikdy bych na sebe žádnou firmu napsat nenechal,“ uvedl před časem u soudu mladší z obžalovaných. V Maďarsku pracoval v kovošrotu a později přišel o práci. Zavolal mu ale jeden člověk a nabídl mu práci novou. „Měl jsem na sebe nechat napsat nějakou firmu a pak jsem měl jezdit do zahraničí. Starat jsem se měl jen o dopravu, podepisování dokumentů a vybírání peněz. Peníze, které jsem v bance vybral, jsem odevzdával kolegovi Zoltánovi a předpokládám, že on je pak doručoval hlavnímu organizátorovi,“ konstatoval István, který v jedné české firmě figuroval jako jednatel.

Podobně vypovídal i Zoltán Kemény, který v jiné firmě zastával post majitele. „Velmi toho lituji, netušil jsem, že svým jednáním páchám trestný čin. Oslovil mě pan Bretfeld a Horváth. Bretfeldovi jsem odevzdával faktury a Horváthovi peníze. Bretfeld mi tvrdil, že o záležitosti firmy se postará sám, já měl jen jezdit pro faktury a peníze,“ vypověděl Kemény. Za to, že na sebe nechal přepsat firmu, dostal jednorázově 200 tisíc forintů, pak dostával za práci odměnu v podobné výši jako Geszler.

Do kroměřížské výkupny jezdili maďarské kamiony s nákladem denně a oba obžalovaní také prakticky denně vybírali peníze z banky. Jednalo se o přibližně 150 až 200 tisíc eur každý den. Dělo se tak téměř rok, a to v letech 2009 až 2010.

Na lavici obžalovaných se zatím z trestného činu zkrácení daně, poplatku a povinné platby zpovídají jen dva mladí Maďaři. Situace se ale může změnit. „Souběžně s podanou obžalobou i nadále probíhá ve spolupráci s maďarskými orgány činnými v trestním řízení vyšetřování vztahující se k dalším lidem, kteří se na trestné činnosti podíleli či ji přímo organizovali,“ doplnila Nesvadbová.

Soudce Radomír Koudela chce v pondělí mimo jiné vyslechnout manžele Bretfeldovi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x