V Kroměříži začínají Maďarské dny

KROMĚŘÍŽ - V Kroměříži začnou v pondělí Maďarské dny, v rámci kterých budou moci lidé poznat osobnosti maďarské kultury, zajímavé filmy, budou moci ochutnat maďarské pokrmy včetně vín a zájemci se mohou maďarsky i trochu naučit. Agentuře Mediafax to řekla europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

Akci navazující na loňské úspěšné Belgické dny pořádá europoslankyně Olga Sehnalová, Dům kultury Kroměříž a partnerské organizace při příležitosti maďarského předsednictví v Radě Evropské unie. Maďarské dny potrvají v Kroměříži do konce května. „Každý půlrok předsedá Radě Evropské unie jedna země a naším cílem je tyto země představit atraktivní a zábavnou formou veřejnosti,“ konstatovala Sehnalová. Záštitu nad akcí převzal maďarský velvyslanec v České republice Lasló Szöke, který potvrdil i osobní účast na zahájení.

Slavnostní zahájení Maďarských dnů se uskuteční v pondělí v kroměřížském Domě kultury. Nejprve se budou moci návštěvníci seznámit s dvěma osobnostmi světové fotografie. Od 16.30 hodin je připravena talkshow Davida Hrbka s mezinárodně uznávanými fotografy – Robertem Vanem, jehož rodiče byli maďarského původu, a Jindřichem Štreitem, který ve své práci zachytil i život na maďarském venkově. Hned poté od 18 hodin následuje vernisáž výstavy Jindřicha Štreita Maďarská pusta. Součástí setkání je i expozice o historii maďarských dějin a ochutnávka maďarského vína a specialit. A od 19.30 hodin bude program ještě pokračovat projekcí nejslavnějšího maďarského filmu Mefisto, za který získal v roce 1981 režisér Istvan Szabó pro Maďarsko prvního Oscara.

Dvě další výstavy mohou návštěvníci zhlédnout ve foyer kroměřížské radnice a v Knihovně Kroměřížska. Na radnici budou k vidění záběry z loňské tragické havárie ve městě Ajka, kde se protrhla odkalovací nádrž tamní hliníkárny. V Knihovně Kroměřížska pak bude výstava překladové literatury maďarských autorů sestavená z titulů knižního fondu Knihovny Kroměřížska, přičemž jednotlivé tituly je možné si ihned zapůjčit.

Po celou dobu konání Maďarských dnů bude možné také ochutnat maďarskou kuchyni. Speciální maďarské pokrmy budou vařit v Restauraci a kavárně Scéna. Vinaři se pro změnu mohou těšit na ochutnávku původních maďarských vín v Penzionu Hrozen, a to od 18. do 21. května s tím, že v úterý 17. května v 16 hodin je připraven i odborný výklad someliéra.

Fandy do hudby a filmu pozvou Maďarské dny 17. května v 19.30 hodin do Klub Starý pivovar na festival Mediawave 2011, který představí přímo pořadatelé této největší maďarské hudební a filmové akce. Ve stejnou dobu začne v Domě kultury projekce filmu Puskás. Dokument o Ferenci Puskásovi, malém chlapci z Kispestu, který se později stal fotbalovou hvězdou, natočil v roce 2009 režisér Tamás Almási.

Ve středu 18. května v 16.30 hodin bude v Knihovně Kroměřížska zahájen minikurz maďarštiny. Ve stejný den v 19 hodin si pak lidé budou moci zajít do Domu kultury na divedlní představení Kočičí hra, nejslavnější maďarskou hru Istvána Örkényho. V Kroměříži ji lidé zhlédnou v podání Městského divadla Zlín v Domě kultury a vstupné je 130/100 korun.

Přednáška s koncertem nazvaná Giganti maďarské klasické hudby bude na programu ve čtvrtek 19. května v aule Střední a vyšší pedagogické školy. Komponovaný program šéfredaktora časopisu His Voice Matěje Kratochvíla o největších osobnostech maďarské klasické hudby (F. Liszt, B. Bartók, G. Ligeti a další) bude doplněn koncertním vystoupením absolventů Konzervatoře P. J. Vejvanovského. Akce začíná v 17.30 hodin. „Dalším silným filmovým zážitkem Maďarských dnů bude projekce vítězného filmu evropské filmové ceny Lux 2010 s názvem Cizinka. K vidění bude ve čtvrtek od 19.30 hodin v Domě kultury Kroměříž. Snímek prostřednictvím příběhu turecké rodiny žijící v Německu zobrazuje choulostivé téma vraždy ze cti. Režisérka Feo Aladag se stala první ženou, která tuto prestižní cenu získala,“ doplnila Sehnalová.

Celá akxce bude ukončena v pátek 20. května odpoledne u Bistra u zámku a na Velkém náměstí. Od 14 hodin se zde uskuteční závěrečný happening Maďarsko v centru Kroměříže s vařením maďarského kotlíkového guláše, cimbálovou muzikou, ochutnávkou vín, prodejem maďarských potravin a koření a soutěží ve skládání Rubikovy kostky. Úplný závěr dne bude patřit podvečerní pozvánce na bohatý maďarský program Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně a od 20.30 hodin je na náměstí připraveno filmové překvapení.

Po celou dobu Maďarských dnů je na webu „http://www.sehnalova.cz“>www.sehnalova.cz připravena vědomostní soutěž Co víte o Maďarsku? Stačí odpovědět na šest soutěžních otázek a účastníci mají šanci vyhrát zájezd do Evropského parlamentu a další zajímavé ceny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x