Uherské Hradiště se připojilo ke Světovému běhu harmonie

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Město Uherské Hradiště se v pondělí stane jedním z cílových měst nejdelšího štafetového běhu s pochodní na světě, který se koná od roku 1987 - Světového běhu harmonie. Agentuře Mediafax to oznámil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Posláním běhu je posílení mezinárodního přátelství a vzájemného porozumění mezi lidmi nejrůznějších přesvědčení, kultur a profesí. Běžci poběží městem ve dvou termínech. Nejprve v pondělí přibližně v 16.45 hodin přiběhnou na Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti (trasa vede ze Slovenska přes Vlárský průsmyk, Bojkovice, Uherský Brod, Vlčnov, Hluk, Kunovice do Uherského Hradiště). Při doběhu běžců na Masarykovo náměstí bude od 16 hodin připraven program, zaměřený zejména na děti.

Na trase po Uherském Hradišti poběží s běžci několik žáků místních základních škol, sportovce bude při jejich cestě městem doprovázet také městská policie.

Následující den v 8 hodin běžci vyběhnou z Masarykova náměstí. Krátce se zastaví na ZŠ UNESCO a ZŠ Za Alejí, aby zde prezentovali poselství běhu. Trasa dále povede do Starého Města a následně do cíle další etapy – do Mikulova.

Světový běh harmonie nemá politické nebo ekonomické cíle, ale snaží se prostým způsobem spojovat lidi různých národností a společenských vrstev a pomáhat vytvářet mezi nimi dobrou vůli. Zúčastnit se může každý – sportovci i nesportovci, mladší i starší. První pochodeň běhu byla zažehnuta 27. srpna 1987 v USA. Běh se koná každoročně a je slavnostně zahajován před budovou OSN v New Yorku. V prvním roce se do tohoto běhu zapojilo 55 zemí z celého světa. Zájem zemí o účast na tomto projektu každým ročníkem roste a v současné době se běhu účastní okolo 100 zemí pěti kontinentů. Česká republika, tehdejší Česká a Slovenská Federativní republika, se do běhu poprvé zapojila v roce 1991.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x