V malenovické hájence u Zlína je k vidění expozice Dřevo – proutí – sláma

ZLÍN - Objekt Hájenky nedaleko malenovického hradu u Zlína ožil jedinečnou expozicí Dřevo - proutí - sláma. Agenturu Mediafax o tom informovala Blanka Kovandová z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Expozici si budou moci lidé prohlédnout vždy o víkendu s komentovaným výkladem odbornice – etnografky Aleny Prudké.

„Květen a červen jsou obdobím školních i rodinných výletů po památkách. Tím, že o víkendu tady budu a zájemcům popovídám o pokladech této expozice, rozšiřujeme služby a snažíme se do muzejních objektů v Malenovicích nalákat co nejvíc zájemců,“ vysvětlila etnografka.

Víkendové komentované prohlídky považuje za dobrý nápad i kastelán blízkého hradu, Luděk Bubeník. „Odborník může návštěvníkům poskytnout více informací než běžný průvodce a celou prohlídku to rozhodně oživí,“ poznamenal kastelán.

Navíc muzeum letos zavedlo novinku – zvýhodněné vstupné do obou objektů a i tento krok výletníci očividně vítají. „Na Hájence byla vždy návštěvnost menší než na hradě, ale zvýhodněné vstupné se po měsíci provozu osvědčilo. Loni za duben, kdy je otevřeno jen o víkendech, Hájenku navštívilo asi 50 lidí a letos to bylo 170. V dubnu na hrad i Hájenku přišlo dohromady 554 návštěvníků a zvýhodněné vstupné jich využilo 110,“ upřesnil kastelán.

Spousta návštěvníků zavítá do Hájenky, když si krátí čas před prohlídkou malenovického hradu. „Expozice Dřevo – proutí – sláma je specializovaná, představuje zvláštní odvětví tradiční výroby – domáckou výrobu dřevěného nářadí a náčiní a předmětů z proutí a slámy, které sloužily jak v domácnostech a v hospodářství samotných výrobců, tak pro prodej. Sami domáčtí výrobci nebyli vyučenými řemeslníky, měli svá hospodářství a výrobní znalosti dědili z generace na generaci,“ doplnila Prudká.

Převážná část exponátů pochází z rozsáhlého terénního výzkumu autora expozice, etnografa zlínského muzea Karla Pavlištíka, který absolvoval v 60. letech 20. století a navázal na něj v letech 90. Kromě samotných výrobků, výrobních nástrojů a dokumentovaných výrobních postupů ukazuje expozice také hospodářské a sociální zázemí, v němž tito výrobci žili. Expozice je navíc doplněna ukázkami dřevořezby ze sbírkového fondu muzea, ukázkami tradiční i současné tvorby betlemářské, jedna její část se věnuje lidové architektuře regionu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x