Kroměřížský soud poslal cizince, který měl znásilnit starší ženu, na čtyři roky do vězení

KROMĚŘÍŽ - Okresní soud v Kroměříži vynesl v úterý verdikt v případu dvaačtyřicetiletého Andrzeje Mieczyslawa Brewiňskiho z Polska, kterého žaloba viní ze znásilnění o 20 let starší ženy. Soudce Karel Rašín agentuře Mediafax řekl, že poslal muže na čtyři roky do věznice s ostrahou.

Událost se podle státního zástupce Roberta Hanuše měla stát na přelomu loňského srpna a září na ubytovně v Bystřici pod Hostýnem. Obžalovaný stíhaný vazebně měl znásilnit ženu, která rovněž žila na ubytovně.

Verdikt zatím není pravomocný. Jak agentuře Mediafax sdělil soudce Karel Rašín, státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce původně navrhoval trest o půl roku delší, obhajoba naopak žádala zproštění obžaloby.¨

U soudu už v minulosti vypovídalo několik svědků. Mnozí vykreslili obžalovaného jako veselého a společenského muže, se kterým nikdy neměli problémy. Podle jeho kolegy z práce se s poškozenou měl intenzivněji scházet.

„Jevilo se mi to tak, že spolu měli více než jen přátelský vztah. Najednou si začal nosit do práce teplé jídlo, už s námi ani po práci nechodil tak často na pivo a podobně,“ vypověděl u soudu svědek. Podle státního zástupce to tak ale být nemuselo. „Je možné, že obžalovaný k poškozené choval nějaké city, je ale otázkou, zda to tak bylo i ze strany poškozené. Kamarádství je jedna věc a intimní citový vztah druhá,“ poznamenal Hanuš.

Soudce vyslechl i kamarádku poškozené. Té se znásilněná se svým hrůzným zážitkem měla svěřit několik dní po události. „Má kamarádka je spíše uzavřená a moc se nesvěřuje. Řekla mi jen, že je to otřesný zážitek, na který asi nikdy v životě nezapomene. Původně jsem si myslela, že se jednalo o jeden případ. Později se ale ukázalo, že ji měl nejprve přimět k orálnímu sexu a později i k pohlavnímu styku. Obžalovaného jsem párkrát viděla, připadal mi slušný a veselý, i když trochu temperamentnější,“ řekla u soudu kamarádka poškozené.

Na druhou stranu podle státního zástupce nemá Brewiňski problém se zákonem poprvé. „Už v Polsku byl dvakrát odsouzen za násilný trestný čin. Jednalo se o domácí násilí a v jednom případě měl i nůž v ruce. Trest si už odseděl,“ podotkl Hanuš.

--> --> --> --> -->