Zlín Film Festival uvede o něco méně filmů než loni, organizátoři vsadili na kvalitu

ZLÍN - O něco méně filmů než loni bude k vidění na letošním ročníku Zlín Film Festivalu - 51. Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež. Agentuře Mediafax to na úterní tiskové konferenci řekl umělecký ředitel festivalu Petr Koliha.

„Původně jsme měli v plánu ještě méně filmů, ale zjistili jsme, že festival si žije vlastním životem. Zatímco před lety jsme dosáhli rekordního čísla kolem pěti set filmů, letos se diváci mohou těšit na celkem 246 snímků. Pořád je to ale o 40 více než na karlovarském filmovém festivale a stále jsme největším festivalem na světě. Celkem uvedeme 431 projekcí,“ sdělil Koliha. Důvodem nižšího počtu filmů je snaha o větší reprízovanost. „Řada diváků si stěžovala, že některý z filmů nestihli. Díky menšímu počtu snímků budou moci lidé zajít na stejný film v různých termínech,“ doplnil Koliha.

Hrané, animované i kombinované filmy budou pocházet ze 44 zemí světa a o hlavní ceny festivalu Zlaté střevíčky a Cenu Evropa – cenu ministra kultury ČR – bude usilovat 76 snímků. Festival nabídne řadu zajímavostí, například v sekci Walt Disney budou moci diváci zhlédnout vůbec nejstarší i naopak nejnovější film z jejich produkce. „Lidé si budou moci zajít na nejstarší a původní pohádku Sněhurka a sedm trpaslíků z roku 1937, ale i na Medvídka Pú z roku 2011,“ poznamenal Koliha.

Organizátoři festivalu netajili velké obavy ze špatné průjezdnosti krajským městem, kde se na silnicích provádí řada oprav. „Dostali jsme aktuálně příslib z radnice, že po dobu filmového festivalu zastaví práce na křižovatce Antonínova. Jsme tomu nesmírně rádi, protože při tak obrovském množství návštěvníků by mohl nastat v dopravě kolaps,“ konstatoval Koliha.

Zatímco loni ubytovávali organizátoři festivalu 1430 hostů, letos jich je už 1560 a další možná přibudou. „S ubytovací kapacitou problém nemáme,“ dodala Irena Skaunicová, vedoucí produkce festivalu.

V rámci festivalu se v úterý také uskuteční vernisáž filmových klapek, které ztvárnila řada známých umělců. Letos poprvé budou klapky k vidění v obchodním a zábavním centru Zlaté jablko a umělecká díla si tak budou moci prohlédnout davy lidí.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto a audio s vyjádřením ředitele festivalu Petra Kolihy)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x