Zlínská muzea se zapojí do oslav Dne muzeí

ZLÍN - Mimořádné bezplatné vstupné bude platit po celou středu v několika zlínských muzeích, a to v rámci oslav Dne muzeí. Agentuře Mediafax to uvedla Blanka Kovandová ze zlínského muzea.

Celosvětově uznávaný svátek se slaví od roku 1977 – zavedla jej Mezinárodní rada muzeí. Každý rok je tematicky zaměřený, letos je to Muzeum a paměť, a zaměří také na africký kontinent. Akce loni lámala rekordy – téměř 30 tisíc muzeí v 95 zemích světa uspořádalo k tomuto dni speciální programy.

Slavit se bude i ve Zlíně. „Zájemci si mohou zdarma prohlédnout expozice a výstavy na zlínském zámku, v Obuvnickém muzeu, na hradě Malenovice a Hájence, v Muzeu luhačovického zálesí nebo na Ploštině,“ upřesnila vedoucí obchodního a ekonomického oddělení muzea Milena Dvořáková.

Ve všech objektech bude otevřeno bez polední pauzy. Pro návštěvníky jsou na středeční den připraveny i speciální bonusy.

Ve zlínském zámku bude letošní téma Muzeum a paměť a Afrika prezentovat aktuálně instalovaná výstava z fotografického materiálu manželů Škulinových z jejich cesty po Africe. Výstavu doplní program – rekonstrukce jedné ze Škulinových přednášek o africké, a to v 9, 11 a 16 hodin. „Volná prohlídka bude ve všech expozicích. V cestovatelské expozici H+Z bude také možnost zahrát si společenskou hru Po stopách inženýrů Hanzelky a Zikmunda z Prahy do Kapského města. Filmová expozici nabídne krysácké pexeso,“ podotkla Kovandová.

V Obuvnickém muzeu bude pro návštěvníky vystavena část kolekce africké obuvi – jednak ve stálé expozici, jednak prostřednictvím malé výstavky, jejíž součástí bude například soudobý etiopský lidový kroj a pestrý soubor obuvi z rozličných oblastí Afriky. V rámci této akce bude prezentována panelová výstava o historii obouvání na africkém kontinentu. K vidění bude mimo jiné takzvaná Narmerova paleta, datovaná do období 3000 let před naším letopočtem, kterou objevili ve starověkém městě Hierakonpoli na jihu Egypta britským archeologem J. E. Quibellem během vykopávek v letech 1897 až 1898. Tento ceremoniální votivní předmět zobrazuje bosého krále Narmera a jeho nosiče sandálů. Mezi impozantní památky starověkého Egypta náleží i kolekce 93 sandálů objevených Angličanem Howardem Carterem v roce 1922 při archeologických vykopávkách v hrobce faraona Tutanchamona.

Den muzeí oslaví i na hradě v Malenovicích. Každou hodinu se tu uskuteční komentované prohlídky hradu a volně bude možno navštívit expozici Řemesla starých Malenovic. V expozici Dřevo, proutí, sláma se budou průběžně konat komentované prohlídky a předvádění rukodělných technik.

V Muzeu luhačovického Zálesí se budou v expozici a při výstavě Příběh hraběcích lázní konat komentované prohlídky, a to v 10.00 a 15.30.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x