Veřejné osvětlení ve Vsetíně je terčem vandalů i zlodějů, ohrožuje to životy dětí

VSETÍN - S neobvykle rozsáhlým poškozováním veřejného osvětlení se v poslední době potýkají pracovníci technických služeb ve Vsetíně. Jak agentuře Mediafax ve středu uvedla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová, jde o největší nárůst vandalismu za posledních deset let.

„V minulosti měli útoky na lampy na svědomí především vandalové, nyní jde hlavně o zloděje druhotných surovin. Neuvědomují si, že při krádeži riskují své životy, ale hlavně vystavují nebezpečí děti, pro které je otevřený sloup nejen lákadlem, ale i smrtelným nebezpečím,“ podotkla Šidlová.

Na to, že občas parta výrostků poškodila kryt lampy a rozbila výbojku, byli prý pracovníci elektroúdržby technických služeb už zvyklí. V poslední době však registrují cílené rozebírání a rozkrádání součástí veřejného osvětlení, a to hlavně součástek, které se dají zpeněžit ve sběrných surovinách. „Zloději demontují a kradou hlavně litinové patice sloupů,“ upřesnil ředitel technických služeb Jan Horsák. Jeho pracovníci je tak nyní nahrazují levnějšími kryty z plastu. To však zloděje neodradí a místo patic se snaží dokonce ukrást součásti elektroinstalace přímo v nitru sloupů. „Plastové kryty jsou nemilosrdně rozkopány a dvířka vylomeny. Pobertové pak kradou kovové součástky elektroinstalace,“ vysvětlil Horsák s tím, že po těchto útocích dochází k vyřazení světla či dokonce celé větve veřejného osvětlení z provozu.

Zloději při své činnosti spoléhají na to, že lampy nejsou během dne pod proudem a kradou za bílého dne. To však není pravidlem. V rámci údržby jsou totiž jednotlivé větve pravidelně rozsvěcovány i přes den, aby bylo možno provést kontrolu elektrického obvodu, případně opravu. Zloději tak riskují zásah elektrickým proudem, který by pro ně mohl znamenat i smrt.

Mezi lokality, kde dochází k poškozování veřejného osvětlení nejčastěji, patří zadní část Jiráskovy ulice směrem k Poschlé, spojka mezi městským hřbitovem a sídlištěm Jasenka, úsek od centra města do Rokytnice kolem Rokytenky a také okrajové části města jako jsou Semetín a Janišov.

Náklady na opravy škod způsobených vandaly a zloději na veřejném osvětlení dosahují ročně minimálně půl milionu korun. „V loňském roce jsme evidovali přibližně sto poškozených sloupů, letos je jich už přes 60,“ dodal Horsák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x