Architektka Eva Jiřičná dostala čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

ZLÍN - Čestný doktorát, hodnost doctor honoris causa, obdržela ve středu na zlínské Univerzitě Tomáše Bati architektka Eva Jiřičná. Agentuře Mediafax to uvedl Jan Malý z tiskového oddělení univerzity.

Novou nositelkou čestného doktorátu zlínské univerzity se mezinárodně uznávaná architektka a zlínská rodačka Jiřičná stala na zasedání Vědecké rady univerzity. „Profesorce Jiřičné jsme se rozhodli udělit čestný doktorát za celoživotní dílo a přínos v oblasti architektury a interiérového designu, za excelentní prezentaci zlínské univerzity v České republice i ve světě a za šíření dobrého jména univerzity a města Zlína,“ uvedl rektor Petr Sáha.

Jiřičná, která má vlastní architektonická studia v Londýně a v Praze, patří k nejvýraznějším českým architektům současnosti a s jejími díly se lze setkat po celém světě. Pracovní zkušenosti začala sbírat v londýnském ateliéru Louis de Soisson, kde se podílela na projektu přístavu v Brightonu. Později vedla projekt kompletní rekonstrukce interiéru pojišťovny Loyds. S Janem Kaplickým spolupracovala na návrhu obchodního domu Harrods. Všeobecnou známost ji přinesly zejména interiéry londýnských a newyorských módních obchodů a butiků. V Česku patří mezi nejznámější realizace Evy Jiřičné interiéry Tančícího domu nebo sídla Britské rady v Praze, Oranžerie na Pražském hradě, hotely Maxmilian a Josef nebo interiéry pražského kostela svaté Anny, lávka pro pěší v Brně a Kongresové a univerzitní centrum ve Zlíně. Její realizace nesou nezaměnitelný rukopis, který se vyznačuje použitím skla, oceli, případně kamene.

Za svůj přínos architektuře a designu získala Eva Jiřičná mnohá ocenění, mj. titul Královský průmyslový designér nebo Řád Britského impéria za přínos interiérovému designu. Byla také zvolena členkou Královské akademie umění, uvedena do Americké síně slávy a jako jediná žijící architektka se dostala do knihy Století designu – Průkopníci designu 20. století. Je předsedkyní Sdružení architektů v Londýně a členkou Královského institutu britských architektů. Získala také čestné doktoráty a profesury na několika vysokých školách, zasedá v mezinárodních porotách architektonických soutěží, intenzivně přednáší a publikuje v renomovaných časopisech a knihách.

„Při svých přednáškách po celém světě paní profesorka připomíná historii Zlína včetně jeho baťovské architektury a zmiňuje i přínos naší univerzity k architektuře města. Její jméno nám otevírá dveře v oblasti spolupráce ve světě a její talent, píle a profesionalita mohou být vzorem pro naše studenty, a to nejen výtvarných oborů,“ podotkl Sáha. Ve světě je Eva Jiřičná nazývána první dámou hi-tech architektury.

Eva Jiřičná se stala druhou nositelkou čestného doktorátu Univerzity Tomáše Bati. Prvním, kdo na této škole získal hodnost doctor honoris causa, je předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Čestný doktorát si ve Zlíně převzal 22. dubna 2009.

--> --> --> --> -->