Doplněno: U Kunovic spadlo malé letadlo do jezera, pilot vyvázl téměř bez zranění

KUNOVICE - (Zprávu jsme rozšířili o 7. a 8. odstavec)

Malé letadlo se ve středu odpoledne zřítilo do jezera mezi Kunovicemi a Ostrožskou Novou Vsí na Uherskohradišťsku. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

„Hasiči dostali informaci o pádu malého letadla kolem 17.30 hodin. Na místo okamžitě vyjelo několik jednotek hasičů. Skončilo ve vodárenské nádrži,“ poznamenal Mitáček.

Podle policejního mluvčího Aleše Mergentala se jednalo o ultralight. „Zřejmě se mu na stroji něco pokazilo, naštěstí měl padák a pomocí něj doplachtil na hladinu nádrže, asi 250 metrů od břehu. Muž vyvázl prakticky bez zranění, letadlo se ale potopilo,“ uvedl Mergental s tím, že se jednalo o zkušební let a letoun ještě nebyl v plném provozu.

„Ve vzduchu byly dva stejné ultralighty, druhý pilot pak pomáhal s navigací záchranářům. Jednalo se o firemní letadlo,“ doplnil Mergental. Pilot vyvázl jen s drobnými oděrkami a byl mírně podchlazený. Skončil v péči záchranářů. „Sanitka jedenapadesátiletého pilota odvezla na kontrolní vyšetření na chirurgii do uherskohradišťské nemocnice. Podle všeho měl zhmožděná záda,“ dodala Hana Polešáková z krajské záchranky.

Pilotovi se podařilo včas uzavřít všechny palivové uzávěry, aby minimalizoval dopady na ohrožení vodního zdroje. „V palivové nádrži letadla by mělo být asi 70 litrů,“ upřesnil Mitáček.

Potápěči budou letoun vytahovat na břeh. O události byli informováni zástupci životního prostředí a vodáren. Podle informací z řídicí věže letiště Kunovice by se mělo jednat o malý dvoumístný sportovní letoun EV 97.„Dosavadní průzkum hasičů na vodní hladině zatím neodhalil žádné stopy po úniku paliva z letadla. Nebyl zatím zjištěn ani případný únik jiných provozních kapalin a náplní malého letadla,“ konstatoval krátce po 19. hodině mluvčí hasičů.

Hasiči nyní podle Mitáčka připravují zázemí pro očekávané potápěče, mimo jiné připravují dostatečné osvětlování místa zásahu s blížícím se večerem. „Podle postupu prací jsme připraveni k další technické podpoře v oblasti vaků nebo barelů ke zvedání stroje k hladině a k následnému vytažení na břeh,“ dodal Mitáček.

Velitel zásahu informoval krajské operační středisko hasičů ve Zlíně, že přesné místo havarovaného letadla bylo označeno bójkou a znovu potvrrdil, že prozatím k žádnému znečištění vodního zdroje nedošlo.