Lachtaní samice ve zlínské zoo doplnil samec Oskar z Maďarska

ZLÍN - Zoo Zlín představila ve čtvrtek svého nového čtyřletého lachtaního samce Oskara, který do Zlína přicestoval z chovatelského zařízení v Maďarsku. Mluvčí zoo Pavel Shromáždil agentuře Mediafax řekl, že Oskar bude dělat společnost samicím Mary, Bety a Fany.

Zlínské lachtaní samice ztratily svého samce Johna už v loňském roce, kdy ve věku 23 let uhynul na stáří. Zlínská zoo však pevně věří, že Oskar se brzy stane stejně oblíbeným, jako byl jeho předchůdce.

„Je velmi kontaktní a umí už několik povelů, například se usmát, dát pac nebo zamávat. Zatím se u nás ale aklimatizuje a určitě toho dokáže víc. Potřebujeme ale čas, abychom jeho dovednosti odkryli,“ poznamenala chovatelka lachtanů Ludmila Mertová.

Oskar dorazil do Zlína asi před měsícem a na nové prostředí si musel několik dní zvykat. „Byl smutný, nejedl a pořád jen plaval v bazénu. Už si ale pomalu začal zvykat nejen na nové prostředí, ale i na naše tři samice. Doufáme, že se nám spolu s Oskarem podaří jednou chov lachtanů rozšířit. Zatím je ale ještě mladý a minimálně dva až tři roky má ještě čas,“ konstatoval Shromáždil.

To, že byl Oskar doposud zvyklý na povely v maďarštině, chovatelům problémy nečiní. „Povely nejsou provázeny jen jazykem, ale především gesty, které jsou na celém světě stejné. Navíc jeho původní maďarský ošetřovatel strávil ve zlínské zoo několik dní a ukázal nám, jak s Oskarem komunikovat,“ vysvětlil Shromáždil.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto a audio s vyjádřením mluvčího zoo Pavla Shromáždila)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x