Obyvatelé Zlína budou moci ve večerních hodinách navštívit muzea i malenovický hrad

ZLÍN - Podruhé v historii se  v pátek 20. května  připojí Zlín  ke Galerijní a muzejní noci, v rámci které budou moci lidé navštívit několik muzeí a třeba i malenovický hrad v netradičních večerních hodinách. Agentuře Mediafx to uvedla ve čtvrtek Blanka Kovandová z Muzea jihovýchodní Moravy.

Brány muzeí a dalších kulturních institucí se otevřou v 19 hodin. Loňský první ročník sklidil u veřejnosti velký zájem, ve Zlíně navštívilo noční muzea 5359 lidí.

Letos na akci opět spolupracují Krajská galerie výtvarného umění a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a zapojily se i další subjekty. Pod výzvou Nespěte! Jděte za uměním! se tak zájemcům nabízí neotřelý noční pohled do 19 míst po celém Zlíně.

Mezi jednotlivými institucemi bude návštěvníkům akce zkracovat vzdálenosti zdarma jízda historickým trolejbusem, který pojede po trase linky 13 ve směru Sportovní hala – Lesní čtvrť a zpět v půlhodinových intervalech.

Lidé mohou zavítat například do zlínského zámku. Na výstavě Pátrání po místě, která mapuje 16 méně známých míst města Zlína, vyzkouší návštěvník svou paměť, znalost i logické myšlení. Děti se mohou stát architekty a vytvořit stavbu z typických červených cihel, archeology a pátrat v písku po střepech pravěké kultury či geology a zblízka prozkoumat vlastnosti pískovce. Své zážitky, vzpomínky i názory může pak každý zaznamenat do map, které jsou kolektivním dílem všech návštěvníků.

Ve zlínském muzeu se také budou číst starozlínské pověsti. V Pamětní síni Františka Bartoše si návštěvníci budou moci zazpívat s mužským sborem Mužáci lidové písně a v cestovatelské expozici H+Z bude možnost zahrát si společenskou hru Po stopách inženýrů Hanzelky a Zikmunda z Prahy do Kapského Města. V přednáškovém sále zase bude projekce filmů z archivu České televize – Zlín ve 30. a 40. letech 20. století ze Zlína.

Obuvnické muzeum si každou celou hodinu připravilo komentovanou prohlídku expozice. Celý večer budou moci návštěvníci sledovat i dokumentární a reklamní filmy z produkce Filmových ateliérů Baťa Řekněme to filmem. Pro návštěvníky bude vystavena část kolekce africké obuvi – jednak ve stálé expozici, jednak prostřednictvím malé výstavky, jejíž součástí bude například soudobý etiopský lidový kroj a pestrý soubor obuvi z rozličných oblastí Afriky.

Komentované prohlídky každou hodinu budou také na hradě v Malenovicích. Lidé mohou zároveň zhlédnout expozici Řemesla starých Malenovic. Během večera se uskuteční i dvě komentované prohlídky expozice věnované hradům jihovýchodní Moravy.

Poslední komentované prohlídky začnou vždy ve 23 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x