Vedení valašskomeziříčské radnice se rozhodlo zbavit ředitele městské policie jeho pravomocí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčští zastupitelé se rozhodli zrušit současnému šéfovi Městské policie Valašské Meziříčí Romanu Vašutovi pověření k výkonu funkce ředitele, a to s účinností k poslednímu květnu. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek oznámila Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Zastupitelé se tak rozhodli na základě podkladů, které mělo vedení města k dispozici od prosince loňského roku, a dvoutýdenního personálního auditu, který nechal zpracovat starosta města jako nejvyšší velitel městské policie. Dočasným vedením městské policie byl od 1. června pověřen strážník Petr Jandík.

„Personální audit nastínil řadu opatření, nicméně já jsem si z nich vzal pro tuto chvíli to zásadní, a to zrušení pověření k výkonu funkce ředitele městské policie Romana Vašuta,“ sdělil starosta města Jiří Částečka (ODS).

Že vztahy na městské policii mezi strážníky a jejich ředitelem nejsou úplně v pořádku, zjistili zastupitelé na základě petice, kterou podepsalo 21 z 25 strážníků městské policie. „V petici strážníci žádají vedení města odvolat současného ředitele pana Romana Vašuta. Jako důvod sestavení petice mimo jiné uvádějí, že se k nim nadřízený chová hrubě, arogantně, není schopen vést kolektiv a profesionálně řídit městskou policii,“ shrnula znění petice vedoucí útvaru interního auditu a kontroly Hana Plevová.

Starosta města Jiří Částečka kvůli sporům mezi strážníky i jejich ředitelem jednal již dříve. Ke smíru mezi oběma stranami však nedošlo. V měsíci lednu byl proveden interní audit, který obsahuje řadu závad, jejichž odstranění je termínováno do letošního června.

Roman Vašut aktuální situaci nechtěl komentovat. Vyjádření ale poskytl strážník a vedoucí petičního výboru Vlastimil Novosad. „S rozhodnutím městského zastupitelstva jsme spokojeni. Zastupitelé a pan starosta díky závěrům personálního auditu získali, mimo naší petici, i další argument k odvolání současného ředitele pana Romana Vašuta. Městská policie se nyní pokusí pokračovat v nastaveném trendu, který nastolil bývalý ředitel Jan Camfrla, a to hlavně ke spokojenosti všech občanů našeho města. Chtěli bychom poděkovat panu starostovi, že v celé věci nejednal ukvapeně, ale nechal si vypracovat personální audit renomovanou firmou,“ uvedl Novosad.

Roman Vašut nebyl 17. června 2010 jmenován do funkce podle zákoníku práce, ale na základě zákona o obecní policii. V případě personální změny se tak nejedná o odvolání, ale o zrušení pověření. „Výkonem funkce ředitele městské policie byl pověřen strážník Petr Jandík, a to na dobu určitou do 31. prosince letošního roku tak, aby byl zachován počet strážníků, a aby vznikl dostatečný časový prostor pro výběrové řízení,“ dodal tajemník městského úřadu Josef Matocha.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x