Zlínskou univerzitou vyrobená pomůcka pro handicapované jde do výroby

ZLÍN - Multifunkční pomůcka pro handicapované Trilobit, která vznikla na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, získala investora a půjde do výroby. Agentuře Mediafax to uvedl Jan Malý z tiskového oddělení školy s tím, že v pátek univerzita podepíše licenční smlouvu k průmyslovým vzorům.

Nápad vytvořit vozítko pro tělesně postižené vznikl za spolupráce Ústavu tělesné výchovy zlínské univerzity, Ateliéru průmyslového designu univerzity a Centra pro zdravotně postižené Zlínského kraje. Fakulta managementu a ekonomiky pak financovala ochranu této pomůcky v podobě průmyslového vzoru.

„Vozítko je navrženo jako multifunkční, to znamená, že jej lze použít ve variantě klasického vozíku pro invalidy a dále ve variantách In-line Roller Sledge, Ice-hockey Sledge, Monoski a Handbike. Bude proto významným pomocníkem pro postižené sportovce,“ řekla děkanka Faulty managementu a ekonomiky univerzity Drahomíra Pavelková

Investor má zájem spolupracovat s univerzitou i na dalším vývoji pomůcky. „Vozík je příkladem konkrétního využití výsledků výzkumu, na němž spolupracují odborníci různého zaměření a který nezůstane pouze v šuplíku, ale dočká se reálného využití a přispěje k aktivnímu využití volného času osob s fyzickým handicapem,“ dodala Pavelková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x