Vsetínskou základní školu čeká rekonstrukce, zateplením ušetří miliony korun za energie

VSETÍN - Vsetínská radnice už uzavřela s dodavatelem smlouvu o dílo v souvislosti s rekonstrukcí Základní školy Trávníky. Agentuře Mediafax to uvedla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová s tím, že díky rekonstrukci se podaří ušetřit za energie miliony korun.

Řemeslníci budou školu rekonstruovat převážně o prázdninách. Škola dostane nový kabát v podobě zateplení a fasády a 391 dřevěných oken nahradí plastová. V budoucnu tím ušetří město miliony korun za energie.

„Opravy se dočkají všechny pavilony základní školy. Dodavatelská firma, která zvítězila ve výběrovém řízení, začne s pracemi v červenci. Rekonstrukce potrvá několik měsíců,“ konstatovala Šidlová.

Rozsáhlá oprava bude pokračovat i v podzimních měsících. Snahou radnice však je, aby rekonstrukce nijak neomezila provoz školy a nenarušila výuku.  Náklady na rekonstrukci byly původně odhadovány na 18 milionů korun. Podle smlouvy o dílo ale vyjde investice přibližně na 13 milionů korun. Její součástí bude také výměna vstupních dveří, zateplení střechy a podlahy na půdě. Finance nepůjdou výhradně z městského rozpočtu. Většinovou částkou přispěje na obnovu školy Evropská unie.

„Dotace z operačního programu Životní prostředí nám pokryje 90 procent uznatelných nákladů. Tedy sumu, která bude snížena o odhadované úspory energií po dobu pěti let, a to ve výši několika milionů korun,“ vysvětlil místostarosta Petr Kořenek (ČSSD) s tím, že vložené finance do rekonstrukce se městu několikrát vrátí zpět. „Rychlost návratnosti samozřejmě ovlivní vývoj cen energií,“ doplnil místostarosta.

ZŠ Trávníky je v současné době ve Vsetíně jedinou školou zřizovanou městem, jejíž budovy nejsou zatepleny. Zároveň bude jednou z prvních, která bude mít vyměněná okna. Město Vsetín je zřizovatelem pěti základních škol.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x