Na filmový festival do Zlína zamíří i slavní autoři z jihu Čech

ZLÍN - Na 51. ročník Zlín film festivalu pro děti a mládež, který se od 29. května do 5. června uskuteční ve Zlíně, pojedou i někteří umělci a autoři z jižních Čech. Objevit by se tak měla například dramaturgyně a scénáristka Markéta Zinnerová nebo režisér a scénárista Zdeněk Troška.

Mezi hosty by se pak měl objevit i akademický malíř a autor slavných filmových klapek, které se každoročně na festivalu draží, Kristian Kodet.

„Dostala jsem pozvání na zlínský festival a velmi se na něj těším. Z předchozích ročníků na něj mám samé hezké vzpomínky,“ řekla agentuře Mediafax spisovatelka a autorka mnoha televizních i filmových děl, jako My, všichni školou povinní, Den pro mou lásku, Bollero, Tajemství proutěného košíku nebo Za humny je drak Markéta Zinnerová, která trvale žije v Jindřichově Hradci.

Do Zlína na festival by alespoň na pár dní měl přijet i režisér Zdeněk Troška, který by zde měl představit svou novou pohádku Čertova nevěsta, jenž koncem dubna vstoupila do českých kin. „Příští středu odlétám pracovně na festival do Ruska a vracím se 2. června. Pravděpodobně bych pak do Zlína měl jet. Každopádně je to úžasný a jedinečný filmový festival,“ podotkl Troška.

Na 51. ročník světové přehlídky filmů pro děti a mládež pojede zřejmě i malíř Kristin Kodet, který ale hned začátkem června bude mít v Brně výstavů svých obrazů. „Je to letošní první tady v Česku, poté, co jsem se vrátil z téměř půlročního pobytu v USA,“ svěřil se Mediafaxu Kodet.

Festival ve Zlíně uspořádá letos 431 projekcí, jejichž prostřednictvím promítne 244 hraných, animovaných i kombinovaných filmů. V tradičních čtyřech mezinárodních soutěžích bude o hlavní cenu festivalu Zlaté střevíčky a Cenu Evropa – cenu ministra kultury ČR bojovat 76 snímků. Hrané, animované i kombinované filmy budou pocházet ze 44 zemí světa. Přehlídka nabídne i řadu zajímavostí, například v sekci Walt Disney budou moci diváci zhlédnout vůbec nejstarší i naopak nejnovější film z jejich produkce. Nejstarším snímkem a původní pohádkou je Sněhurka a sedm trpaslíků z roku 1937, nejnovějším pak Medvídek Pú z roku 2011.

V rámci doprovodného programu se konají výstavy, workshopy a koncerty populárních českých skupin. Speciální cenu Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež získá při závěrečním ceremoniálu festivalu 4. června známý a populární český herec Petr Nárožný, který za čtyři desítky let své kariéry vytvořil přes 170 filmových a televizních rolí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x