Tlumačovské sousoší Nejsvětější Trojice se dočká obnovy

OTROKOVICE - V Tlumačově bude zrekonstruován sloup se sousoším Nejsvětější Trojice. Agentuře Mediafax to v úterý uvedla mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Komise státní památkové péče zřízená otrokovickou samosprávou pro celý správní obvod Otrokovicka schválila zrestaurování kulturní památky a doporučila ministerstvu kultury pro tento účel poskytnutí příspěvku ve výši 47 124 korun.

Kamenný sloup se sousoším Nejsvětější Trojice je plastikou neznámého autora datovanou do přelomu 19. a 20. století. Sousoší je nutné opravit, protože plastika je na mnoha místech znečištěna, pokryta koloniemi mikrovegetace a na řadě míst se projevuje zvětrávání kamene.

Město Otrokovice jako obec s rozšířenou působností vykonává a organizuje státní památkovou péči pro aglomeraci více než 35 tisíc obyvatel, konkrétně na území obcí Bělov, Halenkovice, Komárov, Napajedla, Oldřichovice, Pohořelice, Spytihněv, Tlumačov a Žlutava. „Vzhledem k rozlehlému území máme zájem na zvýšení objemu finančních prostředků ve prospěch obnovy a údržby kulturních památek. Z tohoto důvodu se Otrokovice v roce 2008 zapojily do dotačního programu Ministerstva kultury ČR s názvem Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Od té doby jsme z rozpočtu ministerstva kultury takto získali sumu více než půl milionu korun, která nám pomáhá zachovat odkaz našich předků a uchovat kulturní dědictví i pro budoucí generace,“ řekl předseda Komise státní památkové péče pro území Otrokovicka Milan Plesar s tím, že v letošním roce ministerstvo kultury přidělilo Otrokovicku rekordně nízkou kvótu, pouhých 75 tisíc korun oproti dvojnásobku této částky v loňském roce, respektive téměř trojnásobku v roce 2008.

Kvóta přidělovaná obcím s rozšířenou působností je stanovována ministerstvem kultury na základě celkového objemu finančních prostředků určených na program v daném roce, počtu kulturních památek ve správním obvodu a jejich stavebně technickému stavu. Nesrovnalosti vedoucí ke snížení výsledné částky pro Otrokovicko způsobila provedená aktualizace vstupních dat, podle kterých je kvóta vypočítávána. „Národní památkový ústav Kroměříž snížil, slučováním jednotlivých památek do souborů, počet kulturních památek ve správním obvodu Otrokovicka z 20 na 10 a s touto chybou je předal ministerstvu kultury,“ konstatoval Plesar.

Otrokovická radnice se už obrátila na Národní památkový ústav Kroměříž, který svou chybu uznal a ve víře sjednání nápravy kontaktoval ministerstvo kultury. „Na ministerstvo kultury jsme se obrátili i my s požadavkem o přidělení odpovídající výše dotací pro Otrokovicko již pro letošní rok. Vše je nyní v jednání, můžeme však už teď říci, že, pro následující roky bude ministerstvo při stanovování výše dotací pro Otrokovicko počítat se všemi 19 kulturními památkami, u nichž se budeme snažit o postupné pokračování jejich obnovy,“ uzavřel Plesar.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x