Patron zlínského divadelního festivalu Jiří Langmajer si posteskl nad nedostatkem peněz na kulturu

ZLÍN - Herec Jiří Langmajer, který se stal patronem 16. ročníku mezinárodního divadelního festivalu Setkání/Stretnutie 2011 ve Zlíně, si na úterní tiskové konferenci posteskl nad nedostatkem financí na kulturu. Reagoval tak na skutečnost, že festival musel letos pracovat s asi o třetinu nižším rozpočtem.

„Na věci, které mají smysl, je peněz jen minimum a na věci, které smysl nemají, je peněz zvláštně dost,“ konstatoval Langmajer.

Festival letos například nezískal žádnou podporu z mezinárodního visegrádského fondu, ze kterého doposud obdržel vždy 400 tisíc korun. Také Ministerstvo kultury ČR poskytlo na festival podstatně nižší částku, a to 130 tisíc korun. „Odpovídá to asi čtvrtině toho, co jsme z ministerstva dostali v minulých letech,“ upřesnil ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek. Kvůli nižšímu rozpočtu zkrátil ředitel počet festivalových dní o jeden den a nižší je i počet inscenací. „Bojujeme a uvidíme, jak to dopadne příští rok. Festival ale zrušit nehodláme, má velkou tradici,“ poznamenal Michálek.

Loni byla patronkou festivalu Livie Klausová, letos ji vystřídal Langmajer a patronství si prý velmi váží. „Zlínské publikum považuji za jedno z nejlepších vůbec. Nebránil bych se ani nějakému hostování zde, ale muselo by se to domluvit hodně dlouho předem,“ podotkl Langmajer.

Ve Zlíně se také svěřil se svými plány ohledně svých 45. narozenin a dovolené. Zatímco narozeniny prý příliš slavit nehodlá, na dovolenou se velmi těší. „Přemluvil jsem svou čtrnáctiletou a jedenadvacetiletou dceru a pojedeme celá rodina do Itálie. Bude to zřejmě naposledy, kdy budeme dovolenou trávit takto pohromadě. Když si vzpomenu na sebe, tak já bych v jedenadvaceti letech nejel s rodiči ani nikam za Prahu,“ podotkl herec.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto a audia Jiřího Langmajera a audio ředitele Městského divadla Petra Michálka)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x