Ve Vsetíně vzniká městská kompostárna, kompost se tu začne vyrábět za rok

VSETÍN - Práce na výstavbě městské kompostárny ve Vsetíně na Poschle jsou v plném proudu, ve větším by se tu měl začít vyrábět kompost už za rok. Agentuře Mediafax to v úterý řekla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Logistické centrum odpadů by mělo být dokončeno do Vánoc. Areál o rozloze více než 1300 metrů čtverečních vzniká za čistírnou odpadních vod. Stavět se začalo před měsícem a stavba si vyžádá investici 54 milionů korun, 90 procent dotuje Evropská unie. Provozovat jej budou technické služby.

„Závod na zpracování biologicky rozložitelného odpadu bude zázemím pro fermentory. Stroje, které slouží na přeměnu zbytků z údržby zeleně na substrát, již město pořídilo. Fungují v provizorních prostorách sběrného dvoru na Bobrkách,“ podotkl místostarosta Stanislav Pavelec (TOP 09) s tím, že právě stavba nového areálu umožní zajistit fermentorům plnohodnotný výkon.

Podmínky projektu stanovují, že logistické centrum musí minimálně po dobu pěti let zpracovávat biologický odpad vyprodukovaný na městských pozemcích. Odborníci odhadují, že by jej mohly fermentory zvládnout 2450 tun za rok. Kompost, který z trávy a křovin vznikne, musí mít nekomerční využití. Po uplynutí doby udržitelnosti projektu se však město nebrání rozšíření služeb, například i pro své spádové obce.

„Vizí máme několik. Další z nich je i ta, že by centrum sloužilo k likvidaci zbytků ze školních kuchyní. Velkou roli ale bude hrát legislativa v oblasti odpadů,“ doplnil Lubomír Střelec, který nový logistický areál povede.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x