Předseda Senátu Milan Štěch navštívil zlínskou nemocnici, přislíbil pomoc při úhradách péče

ZLÍN - Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch navštívil ve středu Krajskou nemocnici T. Bati ve Zlíně a mimo jiné přislíbil pomoc při úhradách péče. Agentuře Mediafax to ve středu sdělila mluvčí nemocnice Karla Havlíková..

Na programu bylo setkání s vedením nemocnice, primáři a vrchními sestrami a následovala prohlídka kožního oddělení. Milana Štěcha doprovázela místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD), senátorka Hana Doupovcová (ČSSD), radní Zlínského kraje Hana Příleská (ČSSD) a další hosté.

Ředitel nemocnice Bohuslav Škubal a předsedkyně představenstva Dana Barnášová informovali předsedu Senátu o vybavení nemocnice a péči, kterou zajišťuje pro pacienty především Zlínského kraje. Seznámili ho také s problémy, které nemocnici nejvíce tíží, především ekonomickými. Při řešení některých přislíbil Milan Štěch pomoc.

„Krajská nemocnice T. Bati je jednou z největších nefakultních nemocnic v republice. Provozujeme o 11 odborností více, než ostatní nemocnice Zlínského kraje – máme jich 23. Máme zde několik center, například onkologické, kardiovaskulární, iktové, usilujeme o udělení statutu traumacentra, provozujeme řadu specializovaných pracovišť. To vše k nám přivádí pacienty z jiných nemocnic, o které se postaráme, ale ne všechnu péči nám pak zdravotní pojišťovny uhradí. I to se podílí na ztrátě, kterou vykazujeme,“ konstatoval Škubal.

Jeho slova potvrdila i předsedkyně představenstva Barnášová. „Situace v úhradách je kritická. Zlínská nemocnice je podhodnocena. Převzali jsme péči i z jiných nemocnic kraje, ale také z fakultních nemocnic jiných krajů, ale stále máme podhodnocené financování péče. O problému jsme jednali i s ředitelem VZP Pavlem Horákem, ale zatím neúspěšně,“ uvedla.

Podle předsedy Senátu Štěcha je jedním z problémů ve financování zdravotnictví  nastavení mechanismu plateb za státní pojištěnce. „To je rozhodující segment, protože ve stáří je potřeba nejvíc prostředků do zdraví, stejně jako je jich hodně třeba při narození. Před lety nastavený mechanismus těchto plateb počítal s tím, že částka se bude valorizovat. Ale vlády to neplní. Je to velký problém, který způsobuje stát a hlavní slovo v něm má  ministerstvo financí,“ poznamenal Štěch.

Z diskuze mimo jiné vyplynulo, že nemocnice ve Zlínském kraji mají jednu z nejmenších plateb na jednoho pojištěnce. Zatímco například na severní Moravě je to 25 tisíc korun, ve Zlínském kraji pouze 20 tisíc korun. „Znevýhodněni jsme i proti srovnatelným krajským nemocnicím a mnohdy dokonce i proti nemocnicím zajišťujícím nižší úroveň péče. Za stejný výkon, který děláme v naší nemocnici, dostanou tyto nemocnice mnohem vyšší úhradu,“ řekl ředitel Škubal.

Milan Štěch, který vyslechl i další připomínky na adresu financování péče ze strany naší největší zdravotní pojišťovny, slíbil v této záležitosti pomoc. „Musím mít však potřebné podklady, argumenty. Pak oslovím ředitele VZP, aby se vašimi problémy zabývali,“ dodal v závěru setkání.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x