Doplněno: Ve zlínské zoo stěhovali aligátory americké do venkovního rybníčku

ZLÍN - (Zprávu jsme doplnili o audio s mluvčím Zoo Zlín Pavlem Shromáždilem)

Dvě samice aligátora amerického stěhovali ve čtvrtek v Zoo Zlín ze zámeckého terária do amazonské části zoo, kde stráví celé léto ve venkovním rybníčku. Jak agentuře Mediafax sdělil mluvčí zoo Pavel Shromáždil, zoologové je zároveň přeměřili a zvážili.

Aligátory americké chová zlínská zoo už více jak 10 let a do venkovního výběhu je pravidelně na přelomu jara a léta stěhují od roku 2006. „Slunce a čerstvý vzduch jim dělá moc dobře,“ podotkl  Shromáždil.Podle aktuálního měření a vážení jsou samice dlouhé asi 212 centimetrů a obě váží přibližně 41,5 kilogramů.

Samičky si zoo přivezla z dánské chovatelské stanice v roce 2002. Jejich domovinou je sever Ameriky, kde byl v minulosti tento druh krokodýla dokonce ohrožen. V současné době je už ale aligátorů amerických ve volné přírodě dostatek a ve své domovině často navštěvují lidská obydlí, kde nejraději vyhledávají bazény. „Aligátoři američtí patří mezi nejméně agresivní, i tak je ale potřeba neztratit před nimi respekt,“ poznamenal  Shromáždil.

V Zoo Zlín chovají i krokodýla kubánského, který na rozdíl od aligátorů amerických patří mezi vůbec nejagresivnější druh.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x