Ve Velkých Karlovicích vrcholí soutěž o nejlepší valašský recept

VELKÉ KARLOVICE - Posledních několik dní mají kuchaři a kuchařky na to, aby se zapojili do soutěže o nejlepší valašský recept, uzávěrka totiž končí 30. května. Agentuře Mediafax to řekla Martina Žáčková z turistického resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.

„Dosud se nám sešly dvě desítky receptů – od polévek přes hlavní jídla či omáčky až po moučníky a saláty. Své tipy nám zaslali hlavně lidé z regionu, jeden ale přišel například až z Hradce Králové. Většinu receptů už naši kuchaři také průběžně zkusili připravit a ochutnat. Je to pro nás užitečná inspirace. Vedle vítězného receptu určitě využijeme i pár dalších pro obohacení nabídky bufetových večeří v hotelové restauraci,“ uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí hotelu Lanterna.

Nejlepší recept obohatí menu zážitkové restaurace Vyhlídka, vítěz a dva další autoři pak navíc získají pobyty ve Spa hotelu Lanterna. Jde o jednu z prvních zážitkových restaurací ve Zlínském kraji. Zaměřuje se na nabídku degustačních menu pro milovníky vysoké gastronomie.

Mezi dosud zaslanými recepty nechybí různé varianty valašské kyselice, objevil se třeba i návod na bryndzovou polévku či recepty zvláštních názvů – metyja, varmuža, podlesníky či Přesné pagáčky tetky Mahďákové. Z moučníků zaujal návod na pěry – taštičky s náplní z povidel.

Všechny zaslané recepty vyhodnotí kuchaři restaurace Vyhlídka. Nejlepší bude uveden do menu restaurace Vyhlídka i se jménem autora. Jedinou podmínkou pro zařazení receptu do užšího výběru poroty je použití typických valašských surovin. Mezi ty tradiční patří například králičí, kůzlečí nebo jehněčí maso, luštěniny, zelí, brambory či řepa. „Recept může přinést také neotřelý způsob přípravy a kombinace tradičních surovin. Hledáme specialitu, která má místní kořeny a přitom je natolik chuťově zajímavá, že uspokojí i náročné gurmány. Uvítáme také, když autoři připojí příběh svého receptu, jaké s ním mají zkušenosti či jestli mají speciální fígl pro přípravu jídla,“ doplnil Tomáš Blabla, ředitel hotelových provozů resortu Valachy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x