Otrokovické Technické služby zvýší kapacitu kompostárny

OTROKOVICE - Otrokovická kompostárna bude mít větší kapacitu, postarají se o to nové stoje. Agentuře Mediafax to v pátek řekla otrokovická městská mluvčí Lenka Krupková.

Významnou část komunálních odpadů vyprodukovaných v Otrokovicích tvoří biologicky rozložitelné odpady pocházejících především z údržby veřejné zeleně i ze zahrad občanů. Tráva, listí, štěpkovaná dřevní hmota a veškeré další organické odpady tvoří celkový roční objem přibližně tisíc tun.

„Snažíme se o co nejefektivnější ekologické nakládání s odpady, a proto již od roku 1993 provozujeme kompostárnu. Nyní jsme se ale dostali na hranici její kapacity, a tak jsme museli řešit otázku zvýšení podílu sběru biologicky rozložitelných odpadů. Těch zpracováváme přibližně tisíc tun, ale potenciál Otrokovic je dvojnásobný,“ uvedl ředitel Technických služeb Otrokovice Vladimír Plšek.

Pro zkvalitnění práce v oblasti nakládání s odpady využily Technické služby Otrokovice možnost čerpat dotace z Evropské unie – Fondu soudržnosti a ze Státního fondu životního prostředí v rámci Operačního programu Životní prostředí. Vypracovaly úspěšný projekt na pořízení nových strojů a získali tak významnou dotaci, která tvořila 90 procent z celkové částky 5,4 milionu korun, za které byly stroje pořízeny.

Tři nové moderní stroje budou pomáhat v kompostárně při zpracování odpadů. Zásadní roli v tomto procesu bude mít homogenizátor. Jeho důležitost spočívá ve způsobu zpracování odpadů, které dokáže dokonale podrtit, pomlít a smíchat. „Dokonalým mísením a homogenizací se urychlí proces kompostování, čímž se zvýší kapacita kompostárny až na dvojnásobek,“ vysvětlil Plšek. Nezbytnou součástí homogenizátoru je výkonný traktor, který jej pohání a převáží. Veškeré nakládání s odpadem a následně i kompostem pak zajistí manipulátor, který má výměnné nástavce pro širokou škálu použití.

„Díky kvalitnímu zpracování v současné době nenavážíme na skládku žádné biologicky rozložitelné odpady z Otrokovic a v podstatě všechny zpracováváme v kompostárně. Vzniklý kompost je kvalitní, a tak jej využíváme především na údržbu veřejné zeleně ve městě, čímž vracíme zpět do půdy organickou hmotu,“ dodal Plšek s tím, že o kompost je zájem i mezi stavebními firmami, které jej využívají na terénní úpravy, rekultivace i zakládání zeleně.

--> --> --> --> -->