V napajedelském zámku začne výstava historických kočárků a panenek

NAPAJEDLA - Zámek v Napajedlech ozvláštní od soboty nová výstava historických kočárků a panenek. Agentuře Mediafax to za organizátory sdělila Michaela Mitáčková.

Sbírka sběratelky Marie Václavínkové z Otrokovic čítá asi 50 různých historických kočárků a přibližně stovku panenek. K vidění ale budou i další předměty, například dětské hračky či oblečení.

Mezi nejstarší kočárky patří sáňový kočárek z přelomu minulého století, hluboký proutěný kočárek s plátěnou boudičkou z roku 1904, secesní kočárek Princezna z roku 1910 s jemným malováním, porcelánovým držadlem a skříňkou pro nožičky sedícího dítěte či anglický kočárek z roku 1920 z překližky, lepenky či dřeva převážně v černé barvě.

Kočárky mají podle sběratelky zajímavý vývoj. Například ve 30. až 40. letech 20. století byly v módě prošívané kočárky s nízkým podvozkem, s bočním pérováním a nejčastějším materiálem byla koženka. Ve 30. až 60. letech 20. století se nejčastěji objevovaly takzvané košatiny. Tento typ kočárků začal svoji éru v roce 1932 a vyráběl se po dobu 35 let. Byl to nejprodávanější kočárek v československé historii. V katalogu byl tento kočárek představen jako vozík nejlepších kruhů, čemuž odpovídá i jeho na svou dobu velmi vysoká cena, téměř tisíc korun. Původním materiálem byl peningový rákos, později se používala bílá hadička z PVC. V 60. až 80. letech 20. století doznal design dětských kočárků mnoho zásadních změn. Z důvodu narůstající automobilové dopravy, která s sebou přinesla vysokou prašnost a množství výfukových plynů, se hitem doby staly kočárky na zvýšeném podvozku. Ty bylo možno také složit. Později byly zdobeny vlisovanými bočními ozdobami, sítotiskovou ozdobou nebo bočními okénky. Také se měnil materiál, bylo používáno místo koženky plátno nebo manšestr.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x