Ve Smolině u Valašských Klobouk se bude vzpomínat na účastníka atentátu na Reinharda Heydricha

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Ve Smolině u Valašských Klobouk se bude v sobotu vzpomínat na oběti nacistické okupace a zejména na odbojáře, kteří před 69 lety připravili a uskutečnili atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Agentuře Mediafax to sdělila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Pietní akt se uskuteční u památníku plukovníka Josefa Valčíka, jednoho z účastníků atentátu, nositele Kříže obrany státu in memoriam a také čestného občana města Valašské Klobouky. Vzpomínková slavnost začne v 10 hodin.

Úvodem pietního aktu položí u památníku představitelé města věnce a kytice. Poté zazní státní hymna, následují projevy hostů a představitelů města a rovněž přímluva s modlitbou za oběti nacistické okupace. O kulturní část se postarají děti z Dětského domova ve Smolině.

Josef Valčík byl příslušníkem československého protinacistického odboje za 2. světové války a členem výsadkové skupiny Operace Silver A. Ve spolupráci s výsadkáři Anthropoidu Jozefem Gabčíkem a Janem Kubišem provedl 27. května 1942 atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Po útoku se s dalšími účastníky skryli v pravoslavném kostele svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. Úkryt však byl vyzrazen a výsadkáři museli odolávat útokům příslušníků SS.

Parašutisté včetně Valčíka se nakonec v podzemní kryptě kostela zastřelili.

Atentát se stal jedním z nejvýznamnějších projevů odporu v Evropě v době 2. světové války.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x