Saxana si na druhý díl troufla, Otík zatím váhá

ZLÍN - Zlínský Film Fest neboli Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež načal druhé půlstoletí. 51. ročníku nechybějí hvězdy, příjemné počasí ani originální skutečně či zamýšlené filmové návraty.

O jeden, který nemá v historii kinematografie /a nejen české/ zřejmě obdoby se pokusil legendární režisér Václav Vorlíček, který ve Zlíně 3. června oslaví neskutečné 81.narozeniny. Jeho nejnovější film Saxána a Lexikon kouzel navazuje na už klasickou Dívku na koštěti po rovných 40 letech.“Tenhle film, kde kromě herců využíváme 3D postaviček se rozhodně nerodil lehce, ale už se nemůžu dočkat poloviny září, kdy půjde do distribuce,“ těší se Pan režisér.

Ve Zlíně se samozřejmě objevili hlavní protagonisté Petra Černocká a Jan Hrušínský. „Z děje prozradím snad to, že máme coby manželé holčičku Saxánku a ta objeví na půdě zaprášený Lexikon kouzel,“ vypráví Petra Černocká. „Víc vám opravdu neřekneme,“usmívá se filmový manžel Jan Hrušínský. „ Snad jen to, že nám manželství se Saxánou pořád klape a to jsme spolu už čtyřicet let. V září určitě přijďte do kina.“ Hrušínský jinak žije hodně svým vlastním divadelním souborem, momentálně má nabité moravské turné a ve Zlíně byl jen na skok.

„Je tu Otík, Otík z Vesničky,“ ozvalo se ve zlínském hotelu Moskva a žadatelé o autogram se vrhli na předního maďarského herce Jánose Bána, známého u nás z povedené role v jiné klasice Vesničko má středisková, která vznikla před čtvrt stoletím. Bánovi bylo tehdy 30, teď má 55. Co by říkal na další pokračování filmu? „Tohle je spíše sci-fi, zatím jsem o tom nepřemýšlel, ale je fakt, že ve čtvrtek mám s režisérem Jiřím Menzelem sraz.“

Dalšími hvězdami se to jen blýští. Jiřinu Bohdalovou spolu s bratry Dlouhými zvěčnili na filmový chodník dětské slávy, kanadsko-americká herečka Stana Katic obdivuje pohodovou atmosféru, Otakar Vávra bude ve své stovce určitě nejstarším účastníkem festivalu všech dob. Petr Nárožný se těší na velikou cenu od dětských diváků, Květa Fialová se nadále kamarádí s Naďou Konvalinkovou i s Josefem Kubáníkem. Moderátorům Janu Čenskému a Daně Morávskové to tradičně sluší. Jiná hvězda, Jan Rosák, se vydala na tenis a přímo na kurtech na zlínské Vršavě ji čekalo překvapení – užovka.„Myslel jsem, že je to zmije, tak to jsem ještě neviděl, možná to byl nějaký další Vorlíčkův trik…“

V sobotu se budou rozdělovat ceny a v neděli se hosté rozjedou. Jedenapadesátý díl nejstarší světové filmové přehlídky pro děti a mládež má říz i skvělou atmosféru. I díky téměř neviditelným, pracovitým a někdy už i poněkud unaveným organizátorům. Vydržte…. všichni.