Obyvatelé Zlína se zbavili více než tří a půl tisíce televizorů

ZLÍN - Obyvatelé Zlína odevzdali v loňském roce k recyklaci 3551 starých televizorů a 1998 monitorů. Jak agentuře Mediafax uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák, vyplynulo to z analýzy společnosti Asekol, která pro město Zlín zajišťuje sběr a recyklaci občany tříděných elektrozařízení.

Analýza upozorňuje na to, že zpětný odběr a recyklace jedné televize uspoří tolik energie, kolik potřebuje osobní auto na ujetí 22 kilometrů nebo kolik spotřebuje žárovka za čtyři měsíce nepřetržitého svícení.

„Tím, že naši občané odevzdali loni tolik televizí a monitorů, jsme podle předloženého vyhodnocení uspořili 827 kWh elektřiny, 16 356 litrů ropy, 4 157 976 litrů vody a 37 332 tun primárních surovin. Navíc jsme snížili emise skleníkových plynů o 221 tun a produkci nebezpečných odpadů o 841 tun,“ sdělil náměstek primátora Bedřich Landsfeld (M.O.R.), do jehož kompetencí patří i životní prostředí. Pro srovnání dodal, že například osobní automobil vyprodukuje za rok provozu dvě tuny skleníkových plynů a čtyřčlenná domácnost průměrně ročně spotřebuje 2,2 MWh elektrické energie.

Město Zlín se angažuje v recyklaci dlouhodobě. Nedávno se ve spolupráci s obyvateli pokusilo překonat národní rekord ve sběru použitých baterií. Během pětihodinového maratonu, který se konal v rámci Ekojarmarku 28. dubna na náměstí Míru, přinesli lidé celkem 740 kilogramů baterií, což stačilo Zlínu k posunu na páté místo v žebříčku českých měst. Rekordmanem je stále Ústí nad Labem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x