Ve Valašských Kloboukách se uskuteční první hospodářské trhy

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Valašské Klobouky se stanou v pátek dějištěm prvního z řady Klobuckých hospodářských trhů. Agentuře Mediafax to oznámila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Trhy mají být obdobou populárních trhů farmářských, avšak s nástavbou doprovodného programu v podobě vzdělávacích seminářů, tématických přednášek a kulturních vystoupení. Trhy se budou konat co čtrnáct dní v centru města, vždy od 13 do 17 hodin. Návštěvníci si budou moci zakoupit přímo od producentů čerstvou zeleninu, ovoce a další výpěstky domácího zemědělství, ale také zajímavé rukodělné a řemeslné produkty.

„Cílem Klobuckých hospodářských trhů je obnovit tradici přímého prodeje regionálních produktů. Chceme podporovat místní zemědělce i drobné farmáře a současně umožnit veřejnosti, aby si touto formou mohla zakoupit čerstvé, zdravé a kvalitní produkty přímo od pěstitelů a chovatelů. Prostor dostanou také řemeslníci a zahrádkáři, kteří se zemědělství nevěnují profesionálně,“ sdělil k poslání trhů místostarosta Martin Janík (Kandidátka mladých).

Návštěvníky čeká i bohatý doprovodný program. „Rádi bychom založili tradici Kohútovy letní hospodářské školy, tedy cyklu přednášek o tématech, které úzce souvisejí s trvale udržitelným životem, ochranou životního prostředí, ekologickým zemědělstvím a podobně,“ informoval pořadatel Petr Odehnal s tím, že letošním tématem přednáškové části trhů bude ovocnářství.

Hospodářské trhy mají napomoci rovněž ke znovuobnovení trvalého tržiště v centru valašskoklobouckého Masarykova náměstí. S tímto účelem bude otevřen prostor mezi městským muzeem a bývalým finančním úřadem, kde dostanou farmáři a drobní pěstitelé prostor ke každodennímu prodeji. Tržiště bude fungovat od června do října.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x