Do Zlína zamíří tibetští mniši s unikátním vystoupením

ZLÍN - Celkem 13 tibetských mnichů tradice bön, nejstaršího duchovního proudu tibetské kultury, zamíří do Zlína. Při unikátním vystoupení v úterý přiblíží divákům rituály, které se odehrávají za zdmi klášterů Mänri v Himálaji, uvedla pro agenturu Mediafax PR manažerka propagace Šangri-la Blanka Kovandová.

Tance v kostýmech a vyřezávaných maskách za doprovodu tradičních hudebních nástrojů jsou mimořádně působivé a lidí je uvidí v úterý od 19 hodin na nádvoří zlínského zámku.

„Čhamové tance vyjadřují duchovní nauky a poselství prostřednictvím starobylého unikátního rituálu. Pojí prvky hudební, taneční a divadelní do performance, která zasáhne smysly i emoce všech přítomných. Každé gesto i taneční krok má přesný význam,“ prozradil Mediafaxu cestovatel Rudolf Švaříček, který historicky první vystoupení mnichů v České republice zprostředkoval.

V úvodu komponovaného večera se návštěvníci dozvědí, co to je bönismus, krátce se seznámí s jeho historií a učením, zahrnujícím i medicínu a astrologii. Zprostředkovaně se podívají do kláštera Mänri, hlavních sídel bönismu, na nejposvátnější horu světa Kailas, odlehlá místa západního Tibetu, centra dávné bönistické říše.

„Tibetoložka Zuzana Ondomišiová vysvětlí divákům ikonografii hlavních postav a symboliku rituálních tanců, aby si odnesli více z dění na scéně,“ dodal Rudolf Švaříček, který bude zasvěceným průvodcem celého večera. Představí i společné setkávání s Jeho Svatostí dalajlamou!

Více informací získají zájemci i na webu www.sangri-la.cz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x