Doplněno: Zlínští studenti demonstrovali kvůli přechodu pro chodce, připoutali se lany a mávali transparenty

ZLÍN - (Zprávu jsme rozšířili o audio s vyjádřením Milana Baroně, jednoho z organizátorů) Pětice studentů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se rozhodla v pondělí demonstrovat za vybudování trvalého přechodu pro chodce v blízkosti Univerzitního centra. Lany se symbolicky připoutali uprostřed silničního ostrůvku k dopravní značce a nad hlavami mávali transparenty.Protestující trápí absence přechodu pro chodce v blízkosti Univerzitního centra, kam denně proudí stovky studentů. "Vedení školy jedná o umístění přechodu s představiteli města už téměř tři roky a stále se nic neděje. Najednou kvůli filmovému festivalu vznikne mobilní dočasný přechod. To byl poslední impuls. Nechápu, že město se tak zajímá o bezpečí festivalových celebrit a zdraví vlastních obyvatel je jim jedno," podotkl jeden z organizátorů protestní akce Milan Baroň, student Fakulty managementu a ekonomiky.

Podle studentů se v místě, kde chybí trvalý přechod, stalo už několik nehod a úrazů. „Ani to ale vedení města k ničemu nepřimělo. Přitom se nejedná jen o bezpečí studentů univerzity, ale frekventovanou silnici přecházejí také studenti nedalekých základních škol, Obchodní akademie či děti z nedaleké mateřské školky,“ podotkl Buroň. S vybudováním přechodu souhlasí také policisté.

Cílem poklidné protestní akce bylo podle dalšího z organizátorů Jana Janči upozornit na problém a přimět radnici k dialogu. „Pokud město přechod v krátké době nevybuduje, demonstrace studentů se bude opakovat, a to v masivnější míře,“ dodal Janča.