Vesnicí roku Zlínského kraje se stala obec Komňa

ZLÍN - Zlatou stuhu a titul Vesnice roku Zlínského kraje 2011 získala v pondělí odpoledne obec Komňa. Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

O titul se letos ucházelo celkem 19 obcí. Bílou stuhu za činnost mládeže si odnesla obec Valašská Polanka, Modrou stuhu za společenský život obec Žlutava, Zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí byla oceněna obec Zděchov a Oranžovou stuhou za spolupráci obce a zemědělského subjektu obec Ratiboř. Vítězná Komňa získala za své prvenství z krajského rozpočtu jeden milion korun a ze státního rozpočtu stejnou částku. Zároveň obec postoupila do celostátního kola soutěže.

Soutěže se mohou zúčastnit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 6300 obyvatel a mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu.

Mimo stuh byl letos ve Zlínském kraji udělen diplom za vzorné vedení kroniky obci Pitín, diplom za vzorné vedení obecní knihovny obci Vlachova Lhota a diplom za udržování lidových tradic obci Skaštice. Další speciální ocenění získala obec Loučka za péči o květinovou výzdobu obce, diplom Zlatá cihla v kategorii B (obnova, či rekonstrukce staveb venkovské zástavby) obdržela obec Poteč a v kategorii C (nové venkovské stavby) obec Zděchov. Cenu naděje pro živý venkov získala obec Tupesy.

Soutěž každoročně pořádá Ministerstvo pro místní rozvoj ČR společně se Spolkem pro obnovu venkova a Svazem měst a obcí ČR, ve spolupráci s Kanceláří prezidenta ČR, Asociací krajů ČR, Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem kultury, Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Svazem knihovníků a informačních pracovníků a Folklorním sdružením ČR, a to už od roku 1995. Jejím cílem je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, prezentovat rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.