Ve zlínské knihovně bude k vidění více než 300 Biblí v 80 různých jazycích

ZLÍN - Unikátní putovní výstava Bible včera, dnes a zítra bude od úterka k vidění v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. Agentuře Mediafax to řekla Alena Rusová, jednatelka občanského sdružení Samari.

Návštěvníci si budou mít možnost prohlédnout více než 300 různých exponátů Biblí v bezmála 80 jazycích. Kromě dvou nejstarších Biblí z roku 1549 a 1556 budou k dispozici další Bible, kancionály, zpěvníky, modlitební knížky, obrázkové Bible, Bible a biblické příběhy pro děti a mládež, mapy nebo zajímavé studijní materiály a komentáře.

Světovým unikátem je Bible v 66 jazycích – každá Biblická kniha v jednom jazyce. K zajímavým exponátům patří také Melantrichovy Bible, Bible a kancionál v řeči černošského kmene Zulu, Bible v esperantu nebo ve vietnamštině, biblické příběhy v češtině a zároveň romštině, ruční přepis evangelia podle Marka na cigaretový papírek vytvořen politickým vězněm Aloisem Pernickým v roce 1958.

„K vidění bude také svitek Tóry přímo z Izraele,“ uvedl za pořadatele Petr Hamrozi.

Součástí výstavy bude také ruční opisování Bible. Jednotlivé kopie textů budou po ukončení cyklu výstav rozmnoženy a umístěny jako zajímavé exponáty v místech konání putovní výstavy. „Návštěvníci se budou mít možnost zapojit také do soutěže o ceny. Na programu budou také přednášky či diskuze,“ doplnil Hamrozi.

Putovní výstava začala 20. dubna 2009 v Městské knihovně v Třinci a zavítala již do více jak 50 míst v České republice i na Slovensku. Ve Zlíně potrvá výstava do 10. června.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x