Část historie Kroměříže je ukrytá i v podzemí

KROMĚŘÍŽ - Málo lidí ví, že historická Kroměříž nenabízí jen prohlídku Arcibiskupského zámku či zámeckých zahrad, ale také prohlídku podzemí. Agentuře Mediafax to řekl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Expozice v podzemí vrchnostenského kapitulního domu číslo popisné 38 je absolutní novinkou turistických lákadel ve Zlínském kraji. „Jde o velmi působivou expozici, která navíc může v horkých letních měsících přinést osvěžení, protože v podzemí se udržuje stále příjemná teplota,“ konstatoval Urbanovský.

Prohlídka historického sklepení domu na Velkém náměstí odhalí celou řadu originálních expozic. K vidění je například středověká hrnčířská pec s dílnou hrnčíře, černá kuchyň měšťanského domu, středověká odpadní jímka, mučicí nástroje, středověká zbroj či skutečný, více než 300 let starý dřevěný vodovod. Ten objevili archeologové pod dlažbou jedné z kroměřížských ulic.

„Mezi poklady kroměřížského podzemí patří také barokní dekorativní kamnové kachle, mince či šperky a jiné cennosti ukrývané obyvateli města v dobách nebezpečí. Za zmínku stojí i model města, který zachycuje Kroměříž v polovině 19. století,“ doplnil Urbanovský.

Projekt odhalení kroměřížského podzemí stál více než 10 milionů korun a finančně byl podpořen i grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska či Zlínským krajem.

(Zprávu jsme rozšířili o audio s vyjádřením Zdeňka Urbanovského z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x