Galerie Crears představuje v Rožnově pod Radhoštěm výtvarnici Jaroslavu Pešicovou

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Významná česká výtvarnice Jaroslava Pešicová vystavuje od úterka v nedávno otevřené galerii Crears v Rožnově pod Radhoštěm. Uspořádáním výstavy této umělkyni se provozovatelce galerie Ingrid Kitzbergrové splnil sen, uvedla pro agenturu Mediafax.

„Do díla Jaroslavy Pešicové jsem se zamilovala. Jsem pyšná, že se nám podařilo zorganizovat takovou výstavu, navíc s osobní účastí umělkyně,“ uvedla Kitzbergrová.

Pešicová je malířka a grafička, členka výtvarné skupiny Etapa. Je jednou z nejvýraznějších představitelek současné figurální malby, čehož dokladem je i její rožnovská prezentace. Ve svém díle směřovala od pitoresknosti k plastickým a světelně dramatickým obrazům. Věnuje se též monumentálním realizacím v architektuře a tvorbě tapisérií. V Crearsu vystavuje především velká plátna plná „barokních“ figur, psů, koček a fantaskních tvorů.

Galerie Crears zahájila svou činnost loni na podzim a uvedla se výstavou obrazů Jana Svobody. Od té doby ve městě pod Beskydami představila tvorbu Kataríny Vávrové, nedávno zesnulého Mariuse Kotrby, Ivana Titora a Rostislava Zárybnického. Jde o jedinou výstavní síň v Rožnově pod Radhoštěm, která pořádá pravidelné autorské výstavy.

Crears společně založili sochař Igor Kitzberger a architekta Ingrid Kitzbergrová. Manželé provozovali menší výstavní prostor ve svém rožnovském rodinném domě, ale ten už nedostačoval postupnému rozrůstání výstavních aktivit. Zhruba deset let hledali vhodný objekt, do kterého by galerii umístili. Podařilo se jim koupit rodinný dům, v němž dříve sídlila firma. Ten podle architektonického návrhu Kitzbergrové přestavěli na galerii.

Umělce pro výstavy vybírá především Ingrid Kitzbergrová. Jak sama říká, nepostupuje podle žádného dramaturgického plánu, řídí se citem a svými sympatiemi k dílu jednotlivých autorů. Letos se v galerii ještě představí Jiří a Jaroslava Brázdovi, kteří v červenci vystřídají Pešicovou, a dále Boris Jirků, Pavel Žáček, Tomáš Procházka a Ondřej Strnadel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x