V Luhačovicích se uskuteční mezinárodní konference Medicína katastrof

LUHAČOVICE - Luhačovice budou od středy do pátku hostit mezinárodní konferenci Medicína katastrof. Agentuře Mediafax to oznámila mluvčí Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Karla Havlíková.

Konerenci pořádá Společnost krizové připravenosti zdravotnictví ČLS JEP a jedná se o 14. ročník. Akce se zúčastní téměř stovka odborníků – pracovníků útvarů krizového managementu nemocnic, krizových manažerů krajských hygienických stanic i zdravotních záchranných služeb a dalších pracovníků z oblasti krizového řízení a managementu na krajské i národní úrovni a to nejen v České, ale i Slovenské republice. Hlavním cílem odborné konference je výměna zkušeností a poznatků. „Snahou vědeckého výboru konference je podpora těch aktivit, které vedou k rozvoji krizové připravenosti ve zdravotnictví,“ doplnila Havlíková.

Hlavním tématem letošního ročníku konference je Krizová připravenost – teorie a praxe. Po deseti letech platnosti krizových zákonů bylo záměrem konference ohlédnout se zpátky a zjistit, čeho se podařilo dosáhnout z dříve stanovených cílů a výstupů předchozích ročníků konference. „Protože podobnou revizi své činnosti provedly i ústřední orgány, dočkali jsme se počátkem letošního roku několika nových právních předpisů, které pozmění dosavadní přístup k problematice krizové připravenosti. Jejich aplikaci do praxe je však předčasné hodnotit, proto se konference v tomto ohledu stává pouze prostředím k vzájemné diskusi a vyjasňování stanovisek,“ poznamenala Havlíková.

Mezi významnými hosty konference jsou hlavní hygienik ČR Michael Vít, ředitelka Kanceláře WHO v Praze Alena Šteflová, ředitel Ústředního vojenského zdravotního ústavu Praha František Bílek, zástupci Centra biologické ochrany v Těchoníně, ředitel Vojenského ústavu hygieny a epidemiologie MO SR Ivan Šavrda, zástupci Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany, Státního ústavu radiační ochrany a Ústavu jaderného výzkumu Řež.

Novinkou letošního roku je zařazení samostatného workshopu na téma Zdravotnická připravenost na radiační mimořádné události, který je především reakcí na situaci v Japonsku a následné diskuse odborníků po celém světě na téma bezpečnosti jaderných elektráren. V rámci tohoto workshopu vystoupí také dva zahraniční hosté. Evgen Ryzhikov jako přímý účastník záchranných operací v černobylské jaderné elektrárně před 25 lety a Donald DeMeo s příspěvkem o nové generaci protiradiačních prostředků na ochranu osob, které byly nasazeny také pro záchranáře a pracovníky v jaderné elektrárně Fukušima, katastroficky postižené nedávným zemětřesením a následným poškozením přílivovou vlnou.