Radnice v Otrokovicích nechá opravit dětské dopravní hřiště

OTROKOVICE - Otrokovická radnice se rozhodla pro rekonstrukci dětského dopravního hřiště, práce začnou v roce 2012. Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Hřiště se dočká nové cesty, dopravních značek, učebních pomůcek i kol.

Dětské dopravní hřiště slouží v Otrokovicích výuce desítky let. Za tu dobu jsou už některé z cvičných cest v havarijním stavu a celé hřiště postrádá moderní prvky. Naléhavost situace vedla radnici k vytvoření projektového týmu, který se bude problematikou zabývat a vypracuje řešení pro rekonstrukci a modernizaci areálu.

„V roce 2009 bylo dětské dopravní hřiště převedeno z Centra služeb pro silniční dopravu na město Otrokovice. Stav, ve kterém jsme hřiště přebrali, nebyl vyhovující. Významnou měrou hřiště podporoval také Zlínský kraj, který i v letošním roce přispěl částkou ve výši sto tisíc korun,“ podotkl místostarosta Otrokovic Milan Plesar (Nový Impuls) s tím, že rekonstrukce dětského dopravního hřiště umožní pokračovat ve výuce deseti základním školám z otrokovického regionu a jedné škole z regionu vedlejšího.

Kromě žáků základních škol využívají hřiště i děti ze škol mateřských nebo děti handicapované. Dopravní výchova s využitím dětského dopravního hřiště je zařazena také do činnosti Domu dětí a mládeže Sluníčko, jako výukový program zájmového vzdělávání. Hřiště ale není určeno jen výchovným institucím. Po předchozí domluvě jej může využívat také široká veřejnost.

„Jedním z našich cílů do budoucna je také rozšířit možnosti vstupu veřejnosti v době, kdy se na hřišti nebude konat dopravní výchova, tak abychom splnili prvek víceúčelovosti dopravního hřiště i pro širokou veřejnost,“ upřesnil Plesar. ¨

V současné době prostředky z dotací stačí pouze na udržení provozu a jsou používány na opravy dopravních značek, pravidelný servis kol i vybavení učebny vhodnými pomůckami. V souvislosti s plánovanou rekonstrukcí by na hřišti měly přibýt prvky, které umožní dětem lépe pochopit užívání například kruhových objezdů či pruhů vyhrazených pro cyklisty.

„Nejnutnější jsou opravy komunikací, které mají velmi nerovný povrch. Nové hřiště by mělo zahrnovat většinu prvků, se kterými se děti mohou na silnicích potkat. Pokud to bude možné, chtěli bychom doplnit výbavu hřiště také o tříkolky nebo šlapací auta. Hřiště musí být moderní, aby dětem pomohlo naučit se, jak se mají chovat v provozu na pozemních komunikacích,“ dodal místostarosta.

Finanční náklady na rekonstrukci dopravního hřiště se budou pohybovat v řádu několika milionů korun. Proto je zvažováno také řešení v podobě obnovy hřiště po etapách. Zahájení rekonstrukce plánuje radnice na příští rok.