Valašskomeziříčská radnice plánuje zmapovat a odstranit ve městě bariéry

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčská radnice se rozhodla prostřednictvím projektu Mapování bariér ve Valašském Meziříčí eliminovat bariéry ve městě. Agentuře Mediafax to sdělila Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

„I když současné předpisy při stavbách i rekonstrukcích veřejných budov na bezbariérové přístupy pamatují, mnoho bariér stále přetrvává. Odstranění je časově, organizačně i finančně náročné. V prvé řadě je však nutno znát a popsat současný stav,“ řekla předsedkyně Národní sítě podpory zdraví Kateřina Janovská.

Do konce června bude město zjišťovat údaje o místech, kde je vhodné bariéry odstranit. „Chceme zmapovat bariéry při cestě po městě, při přístupu do veřejných budov a podobně. Do projektu jsme zapojili skupiny, které se s bariérami denně potýkají, tedy rodiče s malými dětmi, seniory a lidi s různými druhy pohybového omezení. Výsledky by tak měly mít vysokou vypovídací schopnost,“ řekla koordinátorka projektu Jana Podzemná s tím, že při sběru informací pomáhají také studenti a další dobrovolníci.

Občanům, kteří se o tuto problematiku zajímají, je určen i malý dotazník týkající se zejména bariér při vstupu do obytných budov, který je mimo jiné i na webových stránkách města. „Chtěli bychom poprosit co nejvíce občanů o jeho vyplnění a odevzdání do konce června na podatelnu Městského úřadu na ulici Soudní a do schránky Národní sítě podpory zdraví umístěné na internátu Městské nemocnice,“ konstatovala projektová manažerka valašskomeziříčské radnice Nela Marešová.

Přes letní měsíce budou zjištěné údaje ze všech zdrojů zpracovány, zároveň bude vyhodnocena studentská soutěž na toto téma. Mapování bariér je součástí projektu Valašské Meziříčí – město přátelské rodinám, podpořeného z neinvestiční dotace poskytnuté ze státního rozpočtu vítězným obcím v soutěži Obec přátelská rodině roku 2010.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x