Ve Zlíně zavzpomínají na slavného rodáka Františka Bartoše

ZLÍN - Zástupci Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Krajské knihovny Františka Bartoše si v pátek dopoledne připomenou 105. výročí úmrtí slavného rodáka, pedagoga a národopisce Františka Bartoše. Agentuře Mediafax to za muzeum řekla Blanka Kovandová.

Zástupci obou institucí se sejdou v 10 hodin u Bartošova hrobu na Mladcové, kde položí květiny. „Přítomen bude i krojovaný pár, jako připomínka toho, že z díla Františka Bartoše čerpají folklorní soubory při své práci dodnes,“ podotkla Kovandová.

František Bartoš se narodil 16. 3. 1837 a zemřel 11. 6. 1906. Je jednou z nejvýznamnějších osobností našeho kulturního života druhé poloviny 19. století. V této době výrazně ovlivňoval svým mnohostranným dílem rozvoj celého národního života na Moravě. Rodák z Mladcové u Zlína byl vynikající pedagog, etnograf, folklorista i dialektolog. Jeho pedagogické dílo patřilo ve své době k pilířům českého školství. Bartošova Malá slovesnost vyšla během 30 let devětkrát. Proslul ale i jako folklorista. V poslední a největší ze tří jeho sbírek lidových moravských písní je jich zachyceno více než dva tisíce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x